Черният списък е свален, след като майката на Пеевски и

...
Черният списък е свален, след като майката на Пеевски и
Коментари Харесай

ВАС спаси Божков и Пеевски от санкции по Магнитски

Черният лист е свален, откакто майката на Пеевски и Васил Божков завоюваха каузи във Върховен административен съд

България към този момент не поддържа черен лист на глобените от Съединени американски щати за корупция и обвързваните с тях 64 компании, написа. Така, година откакто САЩ санкционираха по закона " Магнитски "  Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и служебното държавно управление ги вкара в черен лист, за тях тук действително няма никакви последствия.

До тази развръзка се е стигнало след 2 дефинитивни решения на Върховния административен съд, излиза наяве от отговорите на Министерството на финансите до редакцията на вестника. И двете решения са постановени на 1 юни, само че от разнообразни петчленни правосъдни състава. С тях са оповестени за оскъдни три точки от решението на кабинета за предприемане на дейности по отношение на наложените от САЩсанкции, въз основата на което беше изработен черният лист. Документът трябваше да се поддържа обществено на уеб страниците на МФ и Национална агенция за приходите.

Хората и сдруженията, които попаднаха в българските черни описи, всеобщо заведоха каузи против решението на кабинета. Окончателните правосъдни актове, след които описите са свалени, са по делата на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски, и на " Интернюз 98 " ООД. В това сдружение съдружници са дамата на Васил Божков Елена Динева и " Нове интернал " ЕООД, чийто едноличен притежател на капитала е Божков.

Трите оповестени за оскъдни точки от решението на Министерски съвет са 1, 3 и 6. С точка 1 е основана непрекъсната работна група с присъединяване на представители на Министерство на вътрешните работи, МФ, ДАНС и Национална агенция за приходите, която да изготви и да поддържа лист на лицата, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Съединени американски щати. С точка 3 е основано обвързване за издание и поддържане на интернет страниците на МФ и Национална агенция за приходите на листата. С точка 6 е предоставено министрите и другите органи на изпълнителната власт да подхващат незабавни ограничения за администрациите и ведомствата, държавните и общинските предприятия, комерсиалните сдружения с държавно и общинско присъединяване в капитала и сдруженията, които те управляват, както и други лица, в които упражняват правата на страната, да прекратят връзките си с лицата от листата и да не влизат в нови взаимоотношения.

Според Административнопроцесуалния кодекс решението, с което оспореният акт на Министерски съвет е разгласен за незабележим, има деяние във връзка с всички. Затова описите са свалени от уеб страниците на Национална агенция за приходите и на Министерството на финансите и по този начин основаната " Постоянна работна група " е заличена от правния мир, обясниха от МФ пред " Сега ".

Редакцията попита МФ и дали остава рекомендацията към държавните и общинските сдружения са не вършат бизнес със глобените и компании, свързани с тях, както и какви ограничения счита да предприеме министерството от тук нататък по глобите " Магнитски ". Според МФ тези въпроси са отвън неговата подготвеност.

Мотивите на Върховен административен съд

Накратко магистратите одобряват, че световният закон " Магнитски " би могъл да бъде съображение за бързи и своевременни дейности на националните управляващи, само че при съществуването на народен закон, какъвто в тази ситуация няма, а законът " Магнитски " няма директно приложение на територията на България. Върховен административен съд счита още, че държавното управление не е било умело да одобри решението за основаването и поддържането на черните описи.

" Касае се за акт на трета страна, чието право не е използвано на територията на България, нито въз основа на интернационален контракт или различен юридически акт поради, че наложените наказания от Съединени американски щати са въз основа на Глобален закон " Магнитски ", който не е директно използвано право в България и негови разпореждания не могат да послужат за правно съображение за издаване на решение № 441/04.06.2021 година (това е решението на държавното управление за основаване на българския черен лист, бел. ред.) ", пишат в решението си по делото на Ирена Кръстева петимата висши съдии.

" Точка 6 от обжалвания акт на Министерски съвет планува сериозна интервенция и ограничавания в стопанската активност на лицата, включени в листата. Подобни ограничавания на предпазената от Конституцията свободна стопанска самодейност могат да бъдат въведени само със закон, признат от Народното събрание, а не с акт на орган на изпълнителната власт ", се споделя пък в решението по делото на Божков.

Писан недописан

Още по времето на служебните държавни управления предишното лято беше оповестено, че стартира работа по български закон " Магнитски ", който да уреди последствията от американските наказания. И до момента не се е стигнало даже до показване на план. Преди няколко месеца в избрани медии изтече проектозакон, авторството на който остана прикрито. Той единствено разбуни духовете в края на май и внесе съществено напрежение в разпадащата се още тогава коалиция. Управляващите тогава се разграничиха от плана и признаха, че той не подхожда на Конституцията и на Конвенцията за правата на индивида. Има Такъв Народ даже го дефинира като " чист фашизъм ", пригласяйки на Движение за права и свободи, които са персонално наранени от американските наказания поради Пеевски. По това време се очакваше в описите " Магнитски " да попаднат и нови хора и компании.

В Европа има няколко страни със свои версии на закона " Магнитски ". Сред тях са Естония, Литва, Латвия, Косово, Англия. Закон " Магнитски " се разисква и на равнище Европейски Съюз.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР