Черната кутия от падналия в Черно море български изтребител МиГ-29

...
Черната кутия от падналия в Черно море български изтребител МиГ-29
Коментари Харесай

Черната кутия от падналия МиГ-29 ще се търси в нови координати

Черната кутия от падналия в Черно море български изтребител МиГ-29 ще бъде търсена в нови координати, които са в развой на уточняване.

От Военноморските сили оповестиха, че засечените при акцията през последните два дни обекти не са елементи от авариралия аероплан.

Паралелно се работи и по възможна дълбоководна водолазна интервенция.

Днес издирването на черната кутия беше краткотрайно спряно поради влошени метеорологични условия в региона, където преди седмица падна военният аероплан.

Очаква се решение на щаба по какъв начин ще продължи акцията. 

При осъществяване на задача в границите на обучение „ Шабла 2021 “ почина майор Валентин Терзиев от авиобаза " Граф Игнатиево ". Самолетът му изгуби радиовръзка и липсващ от радарите в 00:45 ч на 9 юни.

На 10 юни военният министър Георги Панайотов разгласи, че ако до 4 дни не бъде открита черната кутия на самолета, информацията в нея ще бъде унищожена от морската вода. Два дни по-късно сходна теза застъпи и командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов, само че без да прецизира период.

Издирването на черната кутия е извънредно муден развой, който може да продължи месеци наред, разгласи в събота БНТ като описа, че всеки ден изследователският екип на проф. Любомир Димитров от кораба " Номад " се сблъсква с мъчно преодолими трудности. 

Ако кутията на военния изтребител МиГ-29 излъчваше сигнал, откриването ѝ щеше да бъде доста по-лесно.  " Самолетът е бил оборудван за работа над сушата. Тези самолети, които са били оборудвани за работа над морски, водни повърхности, нормално при случай самата кутия стартира да излъчва акустичен сигнал. Тази кутия не е от този тип ", обяснява проф. Димитров.

Кутията е вградена в специфична структура дружно с моторите на самолета.  " Те са дълги над 4 - 5 метра и е цялостна, доста здрава структура, защото са доста мощни моторите и се намира сред тях и самата кутийка - тя е с размери на елементарна кутийка, дребна, примерно за обувки ", сподели още проф. Димитров.

Проблем при обследването на морското дъно основава и каменистата му повърхнина. Заради нея дребните фрагменти от самолета няма да бъдат видяни. Търсенето на парчета се затруднява и от мътността на Черно море, споделя още професорът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР