Черешопроизводителите в Кюстендилско са обезпокоени, че дори и най-ранните череши

...
Черешопроизводителите в Кюстендилско са обезпокоени, че дори и най-ранните череши
Коментари Харесай

Заради лошото време: Все още няма български череши

Черешопроизводителите в Кюстендилско са обезпокоени, че даже и най-ранните череши към момента не са узрели поради неналичието на слънце. Това е измежду аргументите за първи път от години акцията да започва след първи юни .

Един от сортовете в Кюстендилско носи името „ 11 май “ , защото годишно на този ден черешите са узрели и са подготвени за консумация. В момента, 10 дни след въпросния мълчалив период, най-ранният вид към момента е зелен .

Производителят от село Лиляч Росен Тодоров изясни пред „ NOVA “, че годината е закъсняла доста . А това носи доста опасности , като най-големият е реколтата да се окаже мощно наранена. Според Тодоров най-вероятно забавеното зреене няма да окаже въздействие върху цената .

„ Слаба продукция. Дъждовете са добре, с цел да може да се налива черешата. Но не може да се обработва, не може да се пръска. Всеки ден дъждове. Може да докара до ранно кафяво изгниване, където продукцията стартира да пада. Самата череша стартира да гние. Трябва слънце, би трябвало пръскания. Десетина дни би трябвало да се пръска срещу мухи и червеи. Ако е по този начин времето с превалявания, нищо не вършим “ , посочи още производителят.

Закъснението на плода тормози и заради спецификите на пазара , защото в един миг той може да се окаже не толкоз атрактивен.

„ В началото хората се редят за този плод, само че след това стартират да взимат и други. Гръцки, турски и то като гледате какви са цените, ние пропадаме “ , показа Тодоров.

Препарати и торове всичко е нагоре, а цената е непроменена от години, твърди производителят.

„ Черешата от 30 години е все от 0,80 стот. до левче. Берачите взимат по 0,60-0,70 стот. За стопаните какво остава? Не могат да си покрият разноските. Монопол. Те надуват цената. Един, двама индивида в България изкупуват цялата продукция от череши в страната. На дребно – прекупвачи. И при тях е като монопол. Като няма къде да продадеш си заставен да даваш без пари. Прекупвачите купуват сред 1,60 до 2 лв.. Предполагам по 3,50 – 4 лв. ще се продават по пазарите “, разяснява още той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР