чените се приближават все по-близо до възможността за суперсигурен, свръхбърз

...
чените се приближават все по-близо до възможността за суперсигурен, свръхбърз
Коментари Харесай

Осъществиха квантова телепортация на 44 км

чените се доближават все по-близо до опцията за суперсигурен, свръхбърз квантов интернет: те към този момент са в положение да телепортират квантова информация с висока акуратност на общо разстояние от 44 километра.

Точността на данните и дистанцията на трансфер са от решаващо значение, когато става въпрос за построяването на същински, работещ квантов интернет, а напредъкът, в която и да е от тези области е мотив за празнуване за изграждащите информационната мрежа от последващо потомство.

В този случай екипът реализира над 90 % равнище на акуратност на данните, употребявайки общоприета фрибро-оптична интернет мрежа. Изследването е оповестено в „ ”.



„ Ние сме разчувствани от тези резултати”, разяснява физикът Панайотис Спенцурис от лабораторията за физика към ускорителя на частици „ Фермилаб”, основана в Калифорнийския софтуерен институт (Калтех).

„ Това е основно достижение по пътя към построяването на технология, която ще предефинира метода, по който организираме световната комуникация”.

Квантовата интернет технология употребява кубити. За разлика от обичайните битове, те могат да са 0, 1 и суперпозиция – т.е. и двете по едно и също време. Това разрешава преместване на доста по-големи размери от данни, в сравнение с сега.



Нестабилната, деликатна природа на квантовата информация обаче прави комплицирано заплетените талази от фотони да минават огромни дистанции без външна интервенция. По-дългите оптични нишки просто значат повече благоприятни условия за неточности. Така че постигнатата отдалеченост е сериозен триумф.

„ С тази проява започваме да поставяме основите за построяването на квантова мрежа в Чикаго”, показва Спенцурис.



Квантовото телепортиране на данни е толкоз комплициран развой, че даже специалистите не схващат изцяло по какъв начин в последна сметка се реализира.

Освен че допуска голям скок на скоростта и изчислителната мощност, квантовият интернет ще бъде и извънредно сигурен - всеки опит за хакване би бил на процедура неосъществим, тъй като квантовите частици са по едно и също време в няколко положения.

Засега учените считат, че квантовите интернет мрежи ще работят като профилирано уголемение на обичайните, а не като цялостна замяна.

Тестваната система ще бъде в допълнение усъвършенствана, като резултатите от идващите проби се чакат до второто тримесечие на 2021 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР