Чехия стана свидетел на най-големия политически протест от падането на

...
Чехия стана свидетел на най-големия политически протест от падането на
Коментари Харесай

Чехия преживя най-големия политически протест от падането на комунизма досега

Чехия стана очевидец на най-големия политически митинг от рухването на комунизма през 1989 година Приблизително 120 000 души демонстрираха по улиците на столицата Прага с искане за оставката на премиера Андрей Бабиш, предава " Гардиън ".

Протестите избухнаха през април, когато в медиите изтече прелиминарен отчет на инспектори на Европейската комисия, който уличи премиера в измами с еврофондове и спор на ползи. Оказа се, че Бабиш продължава да получава дивиденти от учредената от него компания " Агроферт ", от чието ръководство публично се отдръпна през 2017 година, когато стана министър председател. Същата компания получава и солидно европейско финансиране.

64-годишният министър председател отхвърля спор на ползи и счита, че отчетът е " офанзива против Чехия ", която целяла дестабилизация на страната. Неколкократно повтаря, че няма да подаде оставка.

След като през април стана ясно, че Бабиш е изправен пред обвинявания в машинация с европейски фондове, той уволни министъра на правораздаването и сложи на поста близката си съюзничка Марие Бенешова. Освен против Бабиш, хората недоволстват и срещу нея - уверени са, че доближената му министърка пречи на правосъдния развой против премиера.

" Той е като мафиотски необут, най-лошият политик в Чехия - припомня ни на комунизма ", споделя Дагмар Кмочова, собственичка на магазин в Прага.

" Бабиш е олигарх. Той е като Берлускони, само че дори е по-лош " - разяснява различен протестиращ - Вацлав Бождех, пенсиониран служител.

" Мисли си, че има Чехия, а даже не е чех. Той е словашки разбойник, те са удовлетворени, че се отърваха от него. Той е като грабител на аероплан, в който всички сме заложници ", добавя той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР