Чехия ще поиска от лидерите на Франция и Австрия техните

...
Чехия ще поиска от лидерите на Франция и Австрия техните
Коментари Харесай

Чехия иска от Франция и Австрия техните компании в страната да вдигнат заплатите

Чехия ще изиска от водачите на Франция и Австрия техните компании в страната доста да покачат заплатите на чиновниците си. Това ще стане на днешната среща в Залцбург на френския президент Еманюел Макрон с министър председателите на Австрия - Кристиан Керн, на Чехия - Бохуслав Соботка и на Словакия - Роберт Фицо.
Чешкият министър председател съобщи предходната седмица, че е подготвен да разисква с Макрон и Керн казуса с така наречен обществен дъмпинг, създаван съгласно западни страни от източноевропейци, емигриращи там за по-високо възнаграждение, каквото локални политици не могат или не желаят да им обезпечат.
Париж и Виена упорстват така наречен командировани служащи от Източна Европа да получават на Запад близки до западноевропейските или най-малко минимални заплати и да се обезпечават в страните, където работят, а не откъдето са изпратени.

Но в източноевропейските страни отвръщат, че евтината работна ръка остава едно от главните им конкурентни преимущества на единния пазар на Европейски Съюз и западни компании, вложили при тях заради тази причина, не способстват за смяна.

222 години догонване

Соботка съобщи, че държавното управление в Прага е пресметнало какъв брой време ще е нужно за равнене на заплатите в Чехия и Франция. " Ако продължаваме със настоящето движение, това ще отнеме близо 222 години. Смятам това за изцяло недопустимо и невероятно ", сподели той, представен от държавната организация CTK.

Според Йозеф Стржедула, началник на профсъюзната конфедерация CMKOS, рецензията, идваща от Макрон, е бумеранг. " Мога да му отвърна - [в Чехия] има над 450 френски компании с 63 000 чиновници и вярното обръщение е, че те не трябва да изнасят дъмпинг ", съобщи синдикалистът след среща с премиера. Никой не пречи на френските производители на коли в Чехия да покачат заплатите, добави той. Стржедула изрази вяра, че на европейско равнище ще бъде реализирано съглашение за нов статут на командированите служащи в друга страна от Европейски Съюз.

Алеш Хмеларж, държавен секретар по въпросите на Европейския съюз, изясни, че " в случай че старите страни от Европейски Съюз имат проблем с ниското възнаграждение, то и ние имаме същия проблем... Всички страни би трябвало да се употребяват по един и същи метод от единния пазар, не можем да приемем да има вечно два типа Европа ".

Заплатите в Чехия се равняват на към една трета от тези в прилежаща Германия и на една четвърт от това, което получават датчаните, напомни Хмеларж. Според него за намаляването на разликата могат да оказват помощ капиталови начинания на чешкия пазар.

470 евро минимална заплата

Темата за заплащането е настояща в Чехия поради идните през октомври парламентарни избори и решението на държавното управление от понеделник да увеличи минималнат азаплата с 11%. От 1 януари 2018г. тя става брутно 12 200 крони, или съвсем 470 евро, само че не всички утвърждават смяната. В момента минималното възнаграждение е 421 евро, до момента в който в Словакия е 435 евро, а в Полша - 453 евро.

Икономиката на страната пораства релативно бързо - с 4.5% от Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие на 2017г., а безработицата (4.5% през юли) е най-ниската в Европейски Съюз. Добрият напредък се дължи главно на мощното вътрешно ползване и вложенията от фирмите.

През предходната година 132 000 души (3.6% от работната сила) са получавали минимална заплата по данни на министерството на труда и обществените грижи. Те са заети най-вече в публични услуги, организации за защита и в търговията.

С смяната при минималната заплата тя доближава малко над 40% от междинната за страната, каквато е и задачата на лявоцентристкото държавно управление. По този метод в бюджета ще влязат в допълнение и към 1.3 милиарда крони под формата на обществени и здравни вноски.

Бизнесът не утвърждава
Соботка сподели предходната седмица, че кабинетът ще разиска 10% повишение от ноември на заплатите на държавните чиновници и 15% - на тези на учителите.

Но Социал-демократическата партия на премиера изостава сензитивно от съдружния си сътрудници водеща по известност центристка партия ANO на някогашния финансов министър Андрей Бабиш, който е и най-богатият предприемач в страната.

Дясноцентристката съпротива съобщи, че избира държавното управление да беше намалило налозите. Работодатели споделят, че сходно повдигане на минималното възнаграждение с политически решение го прави непредвидимо, до момента в който ясни правила за повишението биха им разрешили по-лесно да възнамеряват разноските си.

Бизнесмени изяснява още, че 11% повишение на минималната заплата не се връзва нито с темпото на икономическия напредък, нито с този на растежа на заплатите в Чехия. Засега не е ясно дали някои от тях ще съкратят чиновници поради решението на ръководещите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР