Чехия е информирала Европейския съюз и НАТО за предполагаемата намеса

...
Чехия е информирала Европейския съюз и НАТО за предполагаемата намеса
Коментари Харесай

Чехия подозира руска намеса при взривове на бойни складове


Чехия е уведомила Европейския съюз и НАТО за хипотетичната интервенция на съветското разузнаване при гърмежите в чешки хранилища за муниции преди седем години. Разкритията доведоха до оповестяването за „ личност нон грата “ на 18 съветски дипломати, разпознати като чиновници на разузнаването. Според премиера Андрей Бабиш те може да имат отношение към детонациите в чешките хранилища преди седем години, съобщи БНР.

В понеделник чешкото държавно управление ще прегледа новите данни за следствието на гърмежите през 2014 година и най-вероятно ще разсекрети данните, заяви още министър председателят, като посочи, чее получил материалите от чешкото контраразузнаване в петък.

Според някогашния чешки министър председател Бохуслав Соботка, управлявал изпълнителната власт по време на случая, задачата на гърмежите, които той дефинира като терористично нахлуване, е била да се осуетят оръжейни доставки за Украйна и за опозицията в Сирия.

Очаква се въпросът да бъде прегледан на срещата на европейските външни министри в понеделник.

Чешкият министър председател Андрей Бабиш обоснова решението за изгонване на 18 чиновници от съветското посолство в Прага. „ Въз основа на ясни доказателства, събрани в следствието на нашите служби за сигурност, мога да заявя, че има задоволително обосновани съмнения за намесата на чиновници от Главното разследващо ръководство, отдел 29155, при гърмежите в складовете за муниции в региона на Върбетица през 2014 година. Чехия е суверенна страна и би трябвало да реагира по нужния метод на получените сведения в региона на сигурността “, сподели Бабиш.

Според някои изказвания има и българска диря по случая с взривените муниции. Специалистът по въпроси на сигурността проф. Марк Галеоти уточни пред Би Би Си, че те са били обект на договорка за украинската войска на български търговец на оръжие. Някои чешки медии загатват името на Емилиян Гебрев като медиатор при една от покупко-продажбите с Киев, осведоми националното радио.

Чешката полиция търси двама мъже с съветски паспорти с имената Александър Петров и Руслан Боширов. Същите са обвинени за отравянето с „ Новичок “ на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри през 2018 година

Дипломатическият скандал сложи под въпрос присъединяване на Русия в търга за строителството на нов енергоблок на атомната централа „ Дуковани “.

Чешкият министър на индустрията бе безапелационен, че „ Росатом “ евентуално няма да бъде позволена даже до процедурите по сигурност преди самия търг.

Отменено бе и идно посещаване в Москва на чешкия външен министър Ян Хамачек.

Последва остра реакция от страна на Москва, която разгласи за „ личност нон грата “ 20 чешки дипломати.

Руското външно министерство съобщи през днешния ден, че решението на Прагада експулсира 18дипломати е неуместно и голословно, и че зад него прозира американска диря.

Чешкият дипломат в Москва беше извикан в съветското външно министерство за пояснения по случая с изгонените дипломати.

Говорителят на съветското дипломатическо ведомство Мария Захарова съобщи, че „ Прага е наясно какво ще последва след сходни „ фокуси “.

Според Москва това е провокация и по тази причина към този момент се приготвят ответни ограничения. Тези ограничения ще накарат „ създателите на тази провокацията да осъзнаят цялостната си отговорност за разрушаването на основите на естественото развиване на връзките сред нашите страни ", са споделя в изказването на съветското външно министерство.

Реципрочното изпъждане на 20 чешки дипломати от Русия може да се окаже равнозначно на закриване на чешкото посолство в Москва, разясниха медии.

Съединени американски щати показват поддръжка за решителните дейности на Чехия против " подривни дейности на Русия ", съобщи представителят на Държавния департамент Нед Прайс.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР