Чехия е богата на злато и литий. Но докато залежите

...
Чехия е богата на злато и литий. Но докато залежите
Коментари Харесай

Литий вместо злато: къде се крие истинското богатство на Чехия


Чехия е богата на злато и литий. Но до момента в който залежите на злато стоят непокътнати по стопански и природозащитни аргументи, литият може да обезпечи същинско благосъстояние на страната.

Жилове у Прахи е картинно чешко градче с към 5 хиляди поданици и доста исторически монументи. Районът на брега на Сазава, приток на река Вълтава, е обичано място за отдих на живеещите в столицата Прага. През 14-и век селището е било третото по значителност обитаемо място в Бохемското кралство след Прага и Кутна Хора и е имало население от над 10 хиляди души.
Редакцията предлага
При ръководството на Карл Четвърти (1355–1378) Жилове е бил най-важният златодобивен център на кралството. " Голяма част от Прага е издигната точно със средства от златните мини, включително и някои от постройките на Карловия университет, които стоят и до през днешния ден ", споделя директорката на локалния исторически музей Зарка Юринова.

7 тона злато чакат да бъдат изкопани

Под и към Жилове са ситуирани към 7 тона злато, споделя за Дъждовни води геологът на музея Ян Вана. Преди затварянето на златните мини през 1968 година наличието на злато в някои от тях е било до 4 грама на звук скална маса. При днешните цени на златото добивът на това място би бил извънредно доходоносен, добавя той.

" Проблемът е, че Жилове в това време е трансфорат в място за отмора. А също и това, че без потреблението на отровния цианид добивът няма да е толкоз рентабилен ", изяснява геологът. И все пак доста от локалните хора не биха имали нищо срещу да бъде обновено добиването на злато. " Тогава можем да си купуваме чешко злато, вместо да внасяме злато от Южна Африка ", споделя стара жена от района.

В предишното под Жилове са откривани големи златни парчета, тежащи по няколко кг. Такъв образец с размера на топка за хандбал е изложен в локалния музей. Независимо че музеят предлага посещаване на тогавашните подземни шахти, никой към този момент не се пробва да възвърне добивът на злато в тях. " Но има хора, които се пробват да вадят злато от притоците на река Сазава ", споделя Юринова.

Златният запас на Чехия е впечатляващ

Няколко други места в страната също крият златни находища. Според оценки на специалисти става въпрос за общо към 400 тона злато, което чака да бъде изкопано. При сегашните цени на този метал цената му се пресмята на 500 милиарда чешки крони или към 20 милиарда евро. След 1990 година са правени няколко опита за обновяване на добива, само че всичките са се проваляли поради неналичието на интерес от страна на страната или поради митингите на локалното население.

Златото под и към Жилове у Прахи стои непокътнато.

Миналата година обаче държавната минна компания Diamo стартира геоложко изследване в региона на закритите златни мини в Злате Хори в Северна Чехия, които ще продължат три години. Предполага се, че на това място също няколко тона злато лежат заровени в земята.

Добив - да, само че без цианид

Преди няколко години президентът на страната Милош Земан се разгласи за възобновяването на златодобива. Специално за мината в Злате Хори се счита, че скалната маса със наличие на злато може да бъде превозена в чужбина, където скъпият метал да бъде извличан. Така мощно отровното съединяване цианид няма да се употребява на територията на Чехия.

" За нас е недопустимо да добиваме злато посредством излугване, т.е. чрез химическа обработка с цианид ", твърди министърът на екологията Рихард Брабец. Като единствена опция той показва дълбокото копаене.

Чешкият икономист Лукас Кованда, който е член и на Националния стопански съвет към държавното управление, изяснява, че този прийом не е преференциален: " Златодобивът посредством копаене в мините е стопански неблагоприятен. Ако беше рентабилно от дълго време в Чехия щяхме още веднъж да добиваме злато ", споделя той пред Дъждовни води.

Чехия е богата и на " бяло злато "

Това демонстрира и образецът с " бялото злато " - огромното находище на литий, което беше намерено край Чиновец, близо до границата с Германия. Според някои оценки това е най-голямото находище на литий в Европа, като 60 на 100 от залежите на скъпия метал в него лежат на територията на Чехия, а 40 на 100 - в Германия.

През март беше обявено, че посредством енергийна компания ЧЕЗ, която е на половина държавна, Чехия е съумяла да придобие контрола над мините и хранилищата и се чака добивът да стартира през 2025 година. Годишно там могат да бъдат добивани по 1,8 милиона тона руда.

Смята се, че 4 % от международните находища на литий се намират в Чехия, 140 хиляди тона са единствено в находището край Чиновец. Литият е стратегическа суровина с голям капацитет. Едно от приложенията му е при производството на акумулатори.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР