Чау чау е изключително популярна порода кучета, за която се

...
Чау чау е изключително популярна порода кучета, за която се
Коментари Харесай

Отглеждане на Чау Чау вкъщи

Чау чау е извънредно известна порода кучета, за която се счита, че произлиза от Китай. Според историческите данни първите кучета от този вид са се появили още II век пр.н.е. Смята се, че чау чау е нещо като предходник на померан и самоед.

През годините породата е била развъждани за какви ли не цели. Тези миловидни и много пухкави кучета са били отглеждани, с цел да пазят дома и фамилията, както и с цел да вземат участие в лов на елени. Ползвани са още и дърпане на шейни. Някои азиатски нации са ги развъждали и с цел да употребяват месото им за кулинарни цели.

Към днешна дата чау чау е куче, което се отглежда най-много като домакински любим. То впечатлява и умилява с гъстата си и пухкава четина, караща го да наподобява като лъв или мече.

Обагрянето на тази порода може да бъде друго, като всекидневно кучето е оцветено единствено в една боя. Преобладават цветовете черно, златисто, бяло и червеникаво. Отличителна линия на този вид кучета е техният виолетов език.

Освен пухкави кучетата чау чау са и едри. Тяхната височина може да надмине 56 сантиметра, а тежестта им може да се повиши до 35 кг. Телосложението на кучето е крепко и устояващо на разнообразни физически тествания.

Отглеждането и възпитанието на чау чау не е от най-лесните задания, изключително в случай че това е първият домакински любим в живота на човек. Имайте поради, че от вас зависи по какъв начин кучето ще се държи към близките, когато порасне.

Въпреки че тази порода наподобява безобидна, кучето, което не е вярно възпитавано и не е задоволително социализирано, може да прояви експанзия както към хора, по този начин и към други животни.

Вашата първа задача е да демонстрирате пред животното вашата обич и угриженост. След като спечелите доверието му, можете последователно да започнете с дресировката. Идва и моментът на социализирането-колкото по-рано, толкоз по-добре.

Когато кучето свикне с вас и света в близост, то би трябвало да се държи другарски или най-малко неутрално. То ще е склонно да извършва команди, само че въпреки всичко е възможно да прояви и темперамент в единични обстановки.

Отглеждане на чау чау в къща

Отглеждането на чау чау в къща може да се прави както в самото жилище, по този начин и двора на парцела. Престоят на открито не би се отразил зле на кучето, стига температурите да не са прекомерно високи, а и да не вали дъжд прекомерно постоянно. Имайте поради, че високата влага не подхожда изключително на тази порода.

 Чау Чау Куче

Що се отнася до по-ниските температури, снегът като цяло не тормози кучето и то даже би се радвало да си поиграе със своя собственик в по-студено време.

Трябва обаче да отбележим, че чау чау е обществено куче и неочакваното му изваждане от фамилната среда и оставяне на двора за непрекъснато може да стресира четириногото. Ето за какво е от огромно значение да методите деликатно с кучето през цялото време.

Отглеждане на чау чау в апартамент

Отглеждането на чау чау в апартамент също има своите плюсове и минуси. Наличието на гъстата четина обуславя появяването на доста косми на всички места в жилището. Този проблем се задълбочава напролет и есента, когато животните сменят козината си.

Ето за какво в случай че не сте в положение да отделяте повече време за разчистване на жилището си, по-добре се спрете на по-късокосместа порода като пинчер, дакел или джак ръсел териер.

Ако отглеждате кучето в такава среда, ще се постанова да отделяте повече време за разходки на открито, с цел да може домашният ви любим да се раздвижи. В противоположен случай го грози наднормено тегло, което пък ще се отрази на здравето му.

Разхождането на кучето би трябвало да е съобразено главно времето на открито. През горещите летни дни се старайте да извеждате кучето заран, до момента в който към момента е хладни, или вечер. За разходка избирайте обезпаразитени региони, защото гъстата четина на е причина то да бъде нападнато от кърлежи или други инсекти.

По отношение на държанието на кучето вкъщи, то е по-скоро умерено. Представителите на тази порода нямат навика да вършат пакости и да атакуват мебели или други движимости вкъщи. Така че най-малко за това можете да бъдете спокойни.

Чау чау и други домашни любимци

Отношението на кучето към други домашни любимци зависи най-много от среда, в която то е било отглеждано. Ако е израснало с котка да вземем за пример, може да се държи другарски и покровителски с нея и по-нататък. Това обаче напълно не значи, че този пухчо ще има същото отношение и към останалите писани на улицата.

С нараснало внимание чау чау би трябвало да се събира и с други кучета. Както множеството животни, мъжките от тази порода са склонни да проявят експанзия към непознати самци.

Чау чау е от кучетата, които имат ловджийски инстинкт, тъй че е напълно разумно да не одобри позитивно наличието на зайчета и порчета вкъщи.

Чау чау и дете

Ако чау чау попадне в фамилна среда с малко дете, би трябвало да се даде време на кучето да свикне с малчугана. През това време е добре, двамата да не бъдат оставяни сами. Свикне ли един път с детето, чау чау ще се държи другарски и любвеобилно към него.

Ако обаче малчуганът съзнателно го нервира и го малтретира, кучето няма да търпи това отношение. То ще заобикаля детето и ще търси метод да се избави от него. При проявена експанзия от страна на малчугана, не е изключено и кучето да отвърне със същото.

Ако ви харесва тази порода и смятате да си вземете такова кученце, разгледайте нашите разгласи за чау чау.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР