ChatGPT наскоро взриви интернет със способността си да възпроизвежда човешка

...
ChatGPT наскоро взриви интернет със способността си да възпроизвежда човешка
Коментари Харесай

Защо ChatGPT вероятно няма да открадне работата ви?

ChatGPT неотдавна взриви интернет със способността си да възпроизвежда човешка тирада. Създаден от Open AI, изследователска лаборатория за изкуствен интелект, намираща се в Сан Франциско, Калифорния, чатботът влезе в заглавията с изказванията, че може да написа есета, да отстранява сполучливо неточности в код и даже да издържи изпита за юрист. Не е смешка. Но по какъв начин работи и би трябвало ли в действителност да се тормозим, че работното ни място може да бъде заето от изкуствен интелект за една нощ?
Какво тъкмо е ChatGPT?
ChatGpt е преобразуващ инструмент, употребяващ машинно самообразование, който обработва и „ схваща “ информация, подавана поредно. В огромна степен продуктът работи като човешкия мозък, употребявайки свързани между тях неврони, които се образоват да разпознават избрани структури от данни и да предвиждат последващи събития.

ChatGPT е система с голяма база данни – огромен езиков модел, основаваща се на авансово образование и на тип техника за машинно самообразование, известна като Reinforcement Learning from Human Feedback (допълващо образование чрез човешка реакция). Добавен е и модул за „ надграждане “ на главния модел при връщане на верен отговор.

Например, в случай че зададете на ChatGPT мъчителния екзистенциален въпрос „ Какъв е смисълът на живота? “ той дава отговор по този начин:

„ Смисълът на живота е метафизичен въпрос,  обсъждан от учени, теолози и мислители през цялата история. Някои имат вяра, че смисълът на живота е да търсиш благополучие и задоволство. Други имат вяра, че смисълът е да постигнеш възприятие за цел или да се свържеш с по-висша мощ. Трети пък имат вяра, че смисълът на живота е да живееш в естетика с естествения свят или да оказваш позитивно въздействие върху другите. В последна сметка смисълът на живота е субективна и индивидуализирана идея и другите хора могат да имат разнообразни отговори на този въпрос. “

Въпреки че опциите за потребление на ChatGPT наподобяват безкрайни досега той е потвърдил, че може сполучливо да генерира предписания, предлага дарове, измисля хрумвания, написа музика (текстове и мелодии), комедийни скечове, превежда езици.

Разбира се, всички тези действия са свързани с работни места. Трябва ли да се тревожим, че ChatGPT ще стане идващият популярен сценарист, да вземем за пример, и ще остави половината Холивуд без работа?

Самеер Сингх, доцент по компютърни науки в Калифорнийския университет в Ървайн не се тормози, че това може да се случи. „ Някои хора може би си мислят това, само че те просто би трябвало да го разучат “, споделя той.

От една страна, ChatGPT към момента не е в положение да ревизира нито един от своите отговори. Може да звучат вярно, само че главният езиков модел просто отгатва, кои думи звучат вярно, вместо в действителност да намира окончателния верен отговор на вашето питане. Ето за какво несъмнено не предлагаме да разчитате на ChatGPT, с цел да напише курсова си работа.
Как работи ChatGPT?
ChatGPT употребява по този начин наречената невронна мрежа, с цел да осмисли писането. След това употребява това познание, с цел да обработва думите. Въпреки че това може да звучи комплицирано, в действителност е единствено въпрос на шифроване и декодиране на информация.

„ Невронните “ мрежи са логаритми, които са подготвени да възпроизвеждат метода, по който невроните в човешкия мозък споделят между тях. Нашите мозъци се основават на минали прекарвания, с цел да схванат по какъв начин работи нашият свят. ChatGPT се образова благодарение на действителни човешки взаимоотношения, които оказват помощ на чатбота да планува резултати и да търси модели в езика.

Истинското попадение на ChatGPT е способността му да дава отговор на провокативни и объркващи въпроси. Например да го помолим да напише комедиен текст за сиренето от хранителния магазин. А той несъмнено дава забавен отговор:

„ Дами и господа, случвало ли ви се е да отидете в магазин за хранителни артикули и да бъдете завладени от секцията за сирена? Е, позволете ми да ви кажа две-три неща за сиренето по магазините.

На първо място, има класическо сирене чедър, което е отлично за сандвичи или за независима консумация. След това има първокласни сирена, като бри и козе сирене, които може да съчетаете с бисквити или плодове за приятна закуска.

Но да не забравяме и специфичните сирена, като синьо сирене и гауда. Те имат страховит усет и в действителност могат да повдигнат всяко ядене.

И да не забравяме за другите форми на сирене, като настъргано, нарязано и на блокчета. Всяко служи за друга цел и от вас зависи кое дава отговор на вашите потребности.

Но същинският въпрос е по какъв начин да изберете идеалното сирене? Е, другари мои, отговорът е елементарен: доверете се на вкусовите си рецептори. Пробвайте, пробвайте и подсигурявам, че ще намерите идеалното сирене за вас.

Така че идващия път, когато сте в хранителния магазин, не се опасявайте да се потопите в секцията със сирена и да опитате нещо ново. Никога не се знае, може просто да откриете новата си обичана храна.

Благодаря и лека нощ!

Този текст наподобява малоумен, само че ви кара да се чудите от кое място ChatGPT знае толкоз доста за сиренето. Всъщност, не знае нищо за него. Когато написа информацията нагоре, той в действителност не изтегля информация от бази данни за сиренето. Езиковия модел е подготвен да ви заблуди да мислите, че той в действителност знае всичко за сиренето. Ето по какъв начин:
Първа стъпка
Първият развой включва анализиране на колкото се може повече обществено наличен текст – всъщност всичко, което може да се откри онлайн.

„ Той взема поредност от думи, скрива каква би трябвало да бъде идната дума и се пробва да я отгатне “, изяснява Сингх. „ Ако сгреши, тогава той се актуализира, тъй че да познае вярно. “ За да формулира вярно изреченията, езиковият модел употребява логаритъм, който разграничава вярното от неверното.

Скорошна обява в блога на Open AI приказва за това по какъв начин тази вътрешен глас е основана благодарение на човешки AI обучители, които взаимодействат непосредствено с езиковия модел. След това техните отговори биват събирани и сравнявани с отговора, генериран от AI. Тези данни разрешават на ChatGPT да уточни езиковия си модел посредством логаритъм под формата на образование с одобрение, което съставлява подгрупа на машинното образование.

Въпреки че ChatGPT към този момент направи първите си стъпки, към момента не може да върви самичък. Масивна спънка е, че интернет не е съвършен. След като моделът сглоби в съгласие изречение, той към момента се нуждае от помощ, с цел да разграничи обстоятелството от дезинформацията. Тук идва втората стъпка от процеса.
Втора стъпка
Тъй като е неприятна концепция да се прави оценка информацията в интернет, има още някои фини настройки, които би трябвало да се създадат, с цел да се насочи езиковият модел в вярната посока.

Ако го помоля да ми напише публикация за Барак Обама, отговорът му няма да бъде непосредствено извлечен от публикация онлайн. „ Когато му зададете въпрос, той в действителност не търси отговора. Просто се пробва да отгатне какво наподобява като верен отговор “, споделя Сингх.

Това обаче е проблем, защото основателите на ChatGPT загатват, че сега няма меродавен източник на истина. Ако езиковият модел е прекомерно внимателен, той ще отхвърли въпроси, на които не може да отговори, което ще убие уникалността му.
Какво следва за ChatGPT?
Противно на някои изказвания в обществените медии, изкуственият разсъдък към момента е надалеч от съвършенството.

Въпреки че качествата на ChatGPT несъмнено са впечатляващи, познанията му са лимитирани до данни от 2021 година Това значи, че ChatGPT в действителност не знае съвсем нищо, случило се през идващите години.

ChatGPT неотдавна стана безвъзмезден за потребление, което е ужасно. Въпреки това бързо възходящият брой консуматори докара до постигане на потенциала на езиковия модел. Това значи, че се виждат забавяния и неточности по време на определени  дейности. Това значително се дължи на самия размер на ChatGPT (милиарди думи и параметри за обучение) и броя на потребителите, взаимодействащи с него.

Другото забавно е, че ChatGPT не знае нищо за потребителя.

„ Тези модели са потребни, защото могат да одобряват това, което споделям, и могат да работят с него, само че не знаят нищо друго за мен “, споделя Сингх. „ Това е като да говорите с чужд, вместо да говорите с някой, който в действителност може да ви помогне. “

Помислете за най-близките си другари. Те евентуално са развили комплицирано схващане за това кои сте вие и по какъв начин да ви оказват помощ по най-хубавия вероятен метод. ChatGPT не може да получи толкоз характерни данни и заради това преживяването е по-малко достоверно.

Освен това, GPT може да написа публикации, само че е мъчно да се възпроизведе персоналното отношение и други отклонения, които хората вкарват в писането си – или най-малко по този начин се надяваме.

Така че за момента е мъчно да се дешифрира дали ChatGPT ще бъде потребен инструмент или просто трик. Но за момента не инцидентно е определян като невъобразим от десетилетия софтуерен напредък.

Части от материала са оповестени в popularmechanics.com, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР