Частичното бедствено положение в община Елин Пелин остава. Заради прелели

...
Частичното бедствено положение в община Елин Пелин остава. Заради прелели
Коментари Харесай

Остава бедственото положение в община Елин Пелин

Частичното бедствено състояние в община Елин Пелин остава. Заради прелели реки са построени незабавно насипи от чували, има евакуирани хора, наводнени изби и дворове. Въпреки че равнищата на реките спадат, локалната власт е подготвена да реагира при потребност. Сред засегнатите села са Елешница, Столник и Голема Раковица.

След часове наред превалявания парцелът на Цецка Петрова в село Елешница е залят от придошлата вода.

" Не може да спиш, не може да ядеш, нищо. Ето, виждате какво е ситуацията. Тук боб, там картофи, там парник, фасул, пипер - всичко отпътува. Само мазето е цялостно с вода.

Заляти са мазетата и на прилежащите къщи, които се намират на брега.

" На никого не можем да се сърдим, това е природа, само че би трябвало да се вземат некакви съществени ограничения, изпод да се задигне, да се направи подпорна стена ", разяснява Цецка Петрова, представена от Българска телеграфна агенция.

Късно през нощта река Елешница е била напът да събори мостовете, наложило се е незабавно издигане на насипи. Подобна е била обстановката и в други обитаеми места в общината.

" В четирите села изградихме насипи с сред 8000 и 10 000 чувала, което е извънредно доста, само че най-ценното нещо е, че хората се появиха, излязоха от домовете си и имаше тук в селото над 250 доброволеца, както и в другите села - Столник, Голема Раковица и Потоп ", изясни Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин.

Цветелин Добрев е един от доброволците взели участие при спасяването на селото.

" Много хора се събраха, както и локални, всички работеха старателно, дами, деца, мъже, кой с каквото може, беше потребен. Организирахме се с помощта на локална група по вайбър, която кметицата беше основала и към този момент от човек на човек се осведомявахме ", уточни той.

Само бързото създаване на насипи е помогнало да не бъдат заляти къщи в селото, в това число самото кметство и читалище.

" Много беше сериозно ситуацията, реката в този момент към този момент е понамаляла, надяваме се, следим, пожарната е тук, общината е накрак, дежурни непрестанно има ", сподели Кристалина Иванова, кметски наместник на село Елешница.

" Най-критичните места бяха на мостовете, защото имаше заплаха от счупени носещи се от реката дървета и да запушат моста ", добави комисар Георги Иванов, шеф на РДПБЗН София.

Една от главните аргументи реките да излизат от коритата си и да отнасят мостовете по пътя си, по думите на кмета на село Столник Илиян Милатинов е, че не са почистени деретата, а пари за това сега няма.

" Като пристигна вода от Желязката река и от Витиня, бутнаха два моста. Снощи имаше отново ужасно наводняване, отново се събрахме и започнахме да отводняваме с чували с пясък. То е на страната тази река, общината нямаме опция да го почистим ".

Че организирането на почистването на реките е доста е мъчно разяснява и кметският наместник на село Голема Раковица Александър Нешев. Той обаче е съумял дружно с община Елин Пелин да почисти деретата предходната година и по тази причина в този момент вредите са дребни.

" Водата не направи доста бели, влезе в няколко двора, няма бедстващи сега. Самите вреди, които бяха нанесени са минимални, тъй като предходната година беше почистена реката ", изясни Нешев.

В селото, както и в Столник, има разрушени пътища поради придошлата вода от планината и реките
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР