Частичното бедствено положение след преливането на реки в община Елин

...
Частичното бедствено положение след преливането на реки в община Елин
Коментари Харесай

Остава частичното бедствено положение в община Елин Пелин

Частичното бедствено състояние след преливането на реки в община Елин Пелин остава, оповестява Българска национална телевизия. 

Сред засегнатите села са Елешница, Столник и Голема Раковица. Има евакуирани хора, наводнени изби и дворове.

Въпреки че равнищата на реките спадат , локалната власт е подготвена да реагира при потребност. Изградени са незабавно насипи от чували.
 Сложна остава обстановката с пороите и наводненията в Северозапада
Сложна остава обстановката с пороите и наводненията в Северозапада

Бедствено състояние в общините Враца, Криводол и Хайредин

Припомняме, че усложнената обстановка с проливните дъждове и наводненията в Северозападна България продължава.

Обстановката в област Враца последователно се възстановява. В региона е оповестено отчасти бедствено състояние в общините Враца, Криводол и Хайредин, както и в пет мездренски села.

В община Хайредин, където се очакваше приливна вълна поради следено изпускане на язовир " Огоста ", нощта мина умерено. Кметът Тодор Алексиев изясни, че разливите на река Огоста са в ниската част на селото, в открити терени, и не основават заплаха. Превантивно бяха евакуирани 10 души тази нощ, само че те към този момент са се върнали по домовете си.

Бил е наводнен пътят за Козлодуй, водата към този момент се е оттекла и равнището на реката спада.
 Денков регистрира, че сме прескочили най-критичния интервал след пороите
Денков регистрира, че сме прескочили най-критичния интервал след пороите

Но трябват незабавни дейности и средства за възобновяване на вредите

Беше регистрирано, че първата реакция на институциите е била добре координирана - регионалните шефове, кметовете дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", военните, както знаете, се включиха още първата вечер. Това разреши да не се стигне до по-сериозни обстановки. Това съобщи пред публицисти министър председателят Николай Денков след съвещанието на регионалния спешен щаб във Враца, призован поради вредите от проливните дъждове в последните дни.

По думите му рискът е овладян, с помощта на преценката за следеното изпускане на язовирите и да се насочи техниката.

По думите на Денков би трябвало да се опишат вредите, да се съберат поръчките от хората и да се задвижи механизмът за погашение на обезщетения оптимално бързо, само че като се съблюдават всички контролни механизми, с цел да няма злоупотреби. Подпомагане може да бъде получено по списък на нанесените вреди - до 1512 лева, за повредени уреди - до 2500 лева, посредством безвъзмезден обяд за нуждаещите се и посредством Агенцията на заетостта могат да бъдат наети хора, които да се включат в почистването на улици и дворове, като военнослужещите евентуално ще се отдръпват от тази активност на следващия ден.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР