Частично запазени, ценни архиви на историческите български гимназии в Солун

...
Частично запазени, ценни архиви на историческите български гимназии в Солун
Коментари Харесай

Ценни архиви на историческите български гимназии в Солун се съхраняват в Националната библиотека на Гърция

Частично непокътнати, скъпи архиви на историческите български гимназии в Солун – Солунската мъжка гимназия " Св. Св. Кирил и Методий " и на Солунската девическа гимназия " Сухопътни войски. Благовещение ", се съхраняват в Националната библиотека на Гърция.

Документите и служебните книги на двете гимназии, с които се срещна и българският дипломат в Гърция Валентин Порязов при посещаване в библиотеката, се пазят в Департамента за ръкописи и редки издания като единен " Архив на българските гимназии в Солун 1892 – 1913 ", заяви посолството на уеб страницата си.

24-те архивни кутии с друга величина съдържат забележителен размер архивни единици. Те включват матрикуларни книги, материални книги, документи от зрелостните изпити, протоколи от съвещания на Учителските препоръки, протоколи от съвещанията на Стопанската/Пансионна комисия, над 20 счетоводни книги и други

Значително по-голям е размерът на непокътнатите документи и служебните книги на Девическата гимназия. Архивът е отчасти спретнат. В 10 архивни кутии в насипно положение са писма на Девическата гимназия от последните 5 години на нейното битие. Голямото значение и значима роля на Девическата гимназия явно личи и в кореспонденцията ѝ с митрополити, архиерейски наместници, български църковни общини, шефове на учебни заведения, професионални организации, старейшински препоръки на обитаеми места, родители и възпитаници от всички краища на българските македонски провинции на Османската империя.



Сред показаните служебни книги по време на визитата на дипломат Порязов и заместник-ръководителя на българското посолство доктор Пантелей Спасов е била и " Инвентарна книга на физическия кабинет " на Мъжката гимназия, в която през януари 1903 година Вътрешна македонска революционна организация взема решението за повдигане на Илинденското въстание.

По време на диалога на дипломат Порязов с генералния шеф на Националната библиотека на Гърция Филипос Цибуглу българската страна е подчертала значимата роля, която двете гимназии в Солун са играли в българската история и значимостта на техния списък за българския народ. В хода на срещата стана ясно, че архивите на гимназиите се нуждаят от класифициране и цифровизация, с цел да станат налични за българската общност.

Гръцката страна е подчертала готовността си да бъдат разисквани опциите за съдействие с български институции за класифициране на архивните материали и възможната им цифровизация, с цел да се увеличи тяхната досегаемост.

Сред възпитаниците на Българската мъжка гимназия в Солун са Андрей Ляпчев, министър-председател на България, революционерите Борис Сарафов, Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров, Иван Михайлов, писателите Григор Пърличев, Константин Величков, Евтим Спространов и доста други видни българи.

Архивът на българските гимназии в Солун 1892 – 1913 бе разказан и показан в научна обява от доктор Пантелей Спасов през 2019 година През март 2014 година по самодейност на Генералното ни консулство в Солун на мястото на Мъжката гимназия бе подложен незабравим знак от солунския кмет Янис Бутарис в наличието на българския министър на културата доктор Петър Стоянович.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР