Части от мощната ракета, с която Китай качи третия и

...
Части от мощната ракета, с която Китай качи третия и
Коментари Харесай

Испания затвори частично небето си заради отломки от китайска ракета

Части от мощната ракета, с която Китай качи третия и финален модул на своята галактическа станция, паднаха неконтролирано в Тихия океан, като провокираха отчасти затваряне на въздушното пространство на Испания и около това - десетки забавени полети, заяви Би Би Си. В последна сметка до произшествия в обитаеми места не се стигна.

Ракетата Long March 5B бе изстреляна преди четири дни и тази заран гравитацията върна на Земята това, което остана от нея след доставения модул на строящата се станция. Обичайно отломките изгарят при повторното си нахлуване в земната атмосфера и не би следвало да са опасност. Тази китайска разработка обаче няма системи за следено връщане на Земята, заради което всеки неин полет се следи с нараснало внимание.

Според европейската работа за галактическо наблюдаване и следене вероятността за рухване върху обитаеми места бе ниска, само че все пак бе изпратено предизвестие към Италия, Испания и Португалия, защото траекторията на обекта минаваше над тях. Испанските управляващи постановиха ограничавания за прекосяване през въздушното пространство в североизточните елементи на страната, в това число Каталония и Балеарските острови - по 100 км от двете страни на орбитата на ракетата. Ограниченията продължиха към 40 минути през днешния ден сутринта, като това забави 300 от 5484 полета на 46-те летища, които попаднаха в зоната им.

В последна сметка тялото падна в Тихия океан на към 1000 км югозападно от Акапулко, Мексико, като догатките са, че се е разпаднало на две, защото Космическото командване на Съединени американски щати заяви за две парчета. Това се счита за един от най-големите галактически " отпадъци ", навлизали в земната атмосфера в последните години, разясняват международните медии.

Това беше четвърти полет за този модел ракета. При първия полет на Long March 5B през май 2020 година елементи от ракетата паднаха в Кот д`Ивоар и нанесоха вреди на няколко здания, макар че не бе обявено да има потърпевши хора. Отломки от втория полет паднаха в Индийския океан, а от третия - в морето Сулу на Филипините.

Говорител на китайското външно министерство разяснява връщането на ракетата като нормална интернационална процедура. " Този вид ракета употребява специфична технология, с помощта на която множеството й съставни елементи се унищожават при навлизането в атмосферата, което свежда до най-малък риска от нанасяне на вреди във въздуха и на земята ", добави той. Действията на Китай обаче притеглят съществени рецензии и апели за повече отговорност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР