Части на руската механизирана пехота са напуснали Крим след проведени

...
Части на руската механизирана пехота са напуснали Крим след проведени
Коментари Харесай

Високо напрежение по оста Русия-Украйна-САЩ, кризата се задълбочава

Части на съветската механизирана пехота са напуснали Крим след извършени учения и са се върнали в базите си с Дагестанската и Чеченската републики, съобщи Ройтерс, като цитира изказване на съветското министерство на защитата.

Москва съобщи тази седмица, че е почнала да изтегля войски от региони в съседство с Украйна. Киев и Западът обаче оспориха това изказване . Според тях някои изтеглени военни елементи и техника се заменят от други.

В друго изказване на съветското министерство на защитата се оповестява, че трен с танкове е напуснал Западния боен окръг . Очаква се той да дойде в Нижни Новгород.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи през вчерашния ден, че опасността от съветско навлизане в Украйна остава " доста висока " и това може да се случи " до дни ", макар изказванията на Москва, че изтегля войските си от границата.

" Заплахата остава доста висока, тъй като те не са изтеглили нито една от своите войски. Те са преместили даже още войски ", съобщи Байдън пред кореспонденти в Белия дом. " Имаме учредения да считаме, че те вземат участие в интервенция под подправен байрак, с цел да имат мотив да влязат ".

" Всички индикации, с които разполагаме, сочат, че те са подготвени да влязат в Украйна, да атакуван Украйна ", сподели той. " Моето чувство е, че това ще се случи през идващите няколко дни. "

Байдън съобщи, че към момента не е прочел новия писмен отговор на съветския президент Владимир Путин на предложенията на Съединени американски щати за дипломатически излаз от безизходицата. В него Русия декларира, че не възнамерява никакво навлизане, само че упорства всички американски войски да бъдат изтеглени от Източна и Централна Европа.

Президентът на Съединени американски щати съобщи, че към момента има опция за " дипломатически път ". Въпреки това засега няма проекти за телефонен диалог с Путин.

Но има проекти държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън да се срещне с съветския външен министър Сергей Лавров идната седмица, в случай че Русия навлезе в Украйна , съобщи Държавният департамент, представен от Франс прес.

Блинкън е предложил да се срещне с Лавров " идната седмица в Европа ". Руската страна е предложила дати в края на седмицата, " което ние приехме, при изискване, че няма съветско настъпление в Украйна ", акцентира представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

" Ако те стартират настъпление през идните дни, това ще покаже ясно, че в никакъв случай не са били съществени във връзка с дипломацията ", акцентира той.

Представител на Белия дом заяви от своя страна, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще беседва през днешния ден следобяд " с транстлантически водачи " . Ще бъде разискван въпросът за съветските войски, струпани на границата с Украйна и напъните за реализиране на дипломатическо решение.

На фона на всичко това през миналите часове стана ясно, че е имало артилерийски обстрел покрай летището в Донецк и в село в провинция Донецк. Подкрепяните от Русия бунтовници и украинските сили взаимно се упрекнаха за стрелбата, мишена на която е станала и детска градина , за благополучие без жертви.

„ Загрижени сме, че Русия се пробва да инсценира предлог за въоръжена офанзива против Украйна , към момента няма изясненост, никаква сигурност по отношение на съветските планове ”, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг .

А на третия ден, откогато Русия разгласи, че стартира евакуиране на военните си елементи от границата с Украйна, освен, че не се следи така чаканата деескалация, само че и рецесията сред Москва и Запада се задълбочава. Русия изгони американски посланик.  За следващ ден съветското министерство на защитата твърди, че военните не престават да се прибират в базите си. Съединените щати и НАТО обаче напълно не наподобяват уверени в това. Напротив – съгласно Вашингтон Москва трансферира още войски и бойни самолети натам.

„ Виждаме някои от тези войски да се доближават до границата, виждаме ги да летят допълнително бойни и поддържащи самолети, виждаме по какъв начин ускоряват готовността си в Черно море. Виждаме ги даже, че приготвят кръвните си ресурси ”, заяви Лойд Остин, министър на защитата на Съединени американски щати.

„ Изтеглянето към този момент е почнало. Всички видяхме фрагментите и получихме информацията от Министерство на защитата. Това е дълъг развой. Ясно е, че ученията са приготовление в продължение на доста седмици и, несъмнено, е невероятно частите да бъде изтеглени за един ден ”, уточни представителят на Кремъл Дмитрий Пексов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР