Частен тунел, прокопан близо до Римския стадион в Пловдив, очаквано

...
Частен тунел, прокопан близо до Римския стадион в Пловдив, очаквано
Коментари Харесай

Частният тунел в Пловдив отива в прокуратурата

Частен тунел, прокопан покрай Римския стадион в Пловдив, предстоящо се оказа противозаконен. За него ще бъде сезирана прокуратурата, оповестиха от Министерство на културата, защото строежът не е координиран с ведомството и няма нужната документи. На мястото на разкопките не е участвал и наблюдаващ археолог, какъвто би трябвало да има съгласно Закона за културното завещание, оповестиха още от МК. Освен това са застрашени основите на къщите, наоколо до които е копано.

Изкопите са на метри от историческия Римски стадион и доближават дълбочина 10 метра, демонстрира репортерска инспекция на Би Ти Ви. На доста места били сложени железни порти към тунелите, чиято евентуална цел е да се ограничи достъпът за външни лица. Все още е неразбираемо с каква цел са издигнати те, като най-често срещаната догадка е за подземна връзка между два частни парцела.

Министърът проф. Велислав Минеков съобщи, че през вчерашния ден, 29 ноември, е стартирано незабавно административно произвеждане по Закона за културното завещание. Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " ще извърши подробна инспекция на обекта с комисия, в която ще има и представител и на Регионалния археологически музей в Пловдив. Целта е да се установи какви и какъв брой тъкмо нарушавания на ЗКН и други нормативни актове са били осъществени от наредителя на частните " разкопки ". След приключването и на втората инспекция, при която до дни ще бъдат разказани всички осъществени нарушавания, Министерството на културата ще сезира прокуратурата за предприемане на процесуални-следствени дейности, посочи Минеков.

Тунелът е благосъстоятелност на пловдивския бизнесмен Мирослав Стамов. Той свързва две здания на централната улица " Княз Александър I ". Постройките на тази улица, наричана в Пловдив просто " Главната ", са част от колективен монумент на културата и подлежат на надзор и координиране с Министерството при осъществяване на всевъзможни строителни действия по тях. 

Според версията на Стамов тунелите му имат документ за координиране и наставление от инженер-конструктор, а самите изкопни работи сe провеждат с цел укрепване и отводняване на постройката, защото в основите й имало подпочвени води. 

По-рано съседи съобщиха пред районния в. " Марица ", че поради строителните работи структурата на къщите е почнала да се напуква. Адвокатът на съкооператорите Гено Василев разяснява пред bTV, че става дума за здания, строени в края на 19-и век, и всеки един от изкопите може да докара до сриване. 

" По сигнала на жителите направихме инспекция на място с присъединяване на представител на Археологическия музей. Установено е, че в подземното пространство са осъществени изкопни работи и се излива стоманобетонна структура. Има древен дувар, за който би трябвало да се произнесат археолозите и Министерството на културата ", обясни пред " Марица "  кметът на регион " Централен " Георги Стаменов. От региона е публикуван констативен акт, по-късно - и заповед за преустановяване на строителните работи, а след това със случая се заема и МК.

Археологът София Христева удостовери, че в локалния Археологически музей е получен сигнал от Общината за изкопите още предходната година. Тя и още един сътрудник са отишли на място, само че не са били позволени от Стамов да създадат оглед, прецизира Би Ти Ви.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР