Част от снимките, включени в изложбата Семейство Стоянови. Тя е

...
Част от снимките, включени в изложбата Семейство Стоянови. Тя е
Коментари Харесай

#българия #социализъм #носталгия

Част от фотосите, включени в изложбата " Семейство Стоянови ". Тя е в изложба Synthesis до 5 март.

Още по тематиката
Фотоархивът на образцовото соц семейство Стоянови влиза в галерия
от Дневник,14 фев 2018
Другият Китай

Френският колекционер Тома Сован събира фотоси на непознати китайци. Защо?
15 сеп 2017 Разговаряме с фотографа и колекционер Тихомир Стоянов в " хола " на " Семейство Стоянови " - изложбата в изложба Synthesis събира 37 архивни фотоси сред 40-те и 80-те години на XX век.

От 2015 година Тихомир е предан на Imaginary Archive, план за открита снимка, който възвръща част от всекидневието на българите през десетилетията. Той изкупува изхвърлени негативи, които след това сканира.

Към момента той има над 10 хиляди негатива и диапозитива, фотоси на книжен притежател, фотографски албуми на фамилии, фотокниги.

" Семейство Стоянови " демонстрира история, формирана от фотоси на над 20 разнообразни фамилии, курирани тъй че да наподобяват като представящи историята на едно-единствено. Акцент са типични обстановки от детството и живота, какво се е смятало за скъпо и заслужаващо да бъде запаметено, припомняне на предмети, които са били част от всекидневието. Финалът на изложбата ни придвижва в стая, която бихме могли да предположим, че е холът на фамилията – със списания ЛИК, тежък телефонен справочник, оцветени на ръка портрети, минимално обзавеждане.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Можем да определим " фамилията " като типично за интервала, то е сборен облик ", споделя Тихомир, който няма тъкмо пояснение какво кара хората да изхвърлят лентите си, само че най-честата причина е промяна на мястото на живеене или по-млади родственици, които не ги смятат за скъпи.

" Слонът в стаята ", както гласи британският израз за тематика, по която всички мислят, само че никой не желае да подхване, е до каква степен изложбата показва една идеализирана версия на живота през социализма, в която ужасите на режима са изцяло спестени. Тихомир признава, че има риск от сходна интепретация.

" Това, което виждаме, е единствено хубава част от живота на тези хора тогава " , споделя колекционерът. " Възможно е да остане усещането, че българинът единствено се е забавлявал. Но това се случва, тъй като, когато хората избират какво да запомнят, те избират и какво да не помнят . Любителската снимка показва по-позитивната страна на всекидневието, функционалността й е да те кара да се връщаш към хубавите моменти: близо 80% от негативите, които сканирам, са фамилни фотоси. Опитвал съм се да намеря фрагменти от работния развой на хората тогава, само че е доста мъчно – съвсем няма такива фотоси, като изключим банкетите. " Прави му усещане по какъв начин на фотоси от абитуриентски балове или от казармата младите наподобяват доста възрастни за годините си – доказателство е и фотография с трима бойци, които наподобяват на към 30 вместо неотдавна приключили гимназия.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Правят усещане и някои от дълго време забравени практики - снимането на погребения или студийни фамилни портрети, които последователно изчезват след по-масовото нахлуване на фотоапаратите през 80-те години. През 60-те години е нещо всекидневно хората да снимат тв приемниците си като метод да " запазят " известните лица на екрана – поредност от сходни фотоси също е част от изложбата. " Някои даже са копирани няколко пъти, което може би значи, че това е нещо, което се е разменяло сред другари. В началото смятах, че това събитие е по-типично за тук, само че след това разбрах, че в световен проект хората са си снимали тв приемниците, изключително когато е имало огромно събитие като кацането на " Аполо 2 " и убийството на Кенеди. "

Току-що Тихомир е изпратил 8GB фотоси на емигрирала в Съединени американски щати жена на име Лилия Андрекова, която " взе участие " дружно с брат си Никола Андреков в изложбата с детска фотография, направена сред 1969 и 1972 година Нейна другарка я разпознава и по този начин двамата влизат в контакт – един от дребното пъти, в които някой разпознава непосредствен човек на открита от него фотография. Никой няма пояснение по какъв начин филмите са попаднали на битака в Малашевци, само че Тихомир се оказва с негативи, проследяващи живота й до ранна тийнейджърска възраст. Големият списък се изяснява с специалността на татко й – юристът Параскев Андреков, който постоянно е снимал при закононарушения. Така Тихомир схваща, че някои от " героите " в изложбата са към момента живи, други неотдавна умряли.

С времето с изключение на негативи той стартира да събира остарели писма и картички. Веднъж даже намира архивни фотоси в изпусната чанта из Стара Загора. " Често хората са си изпращали фотоси дружно с писмата, което подсказва за една по-различна роля на фотографията като обект, роля, която в този момент сякаш е обезценена. За мен изображението става снимка, когато стане одухотворен предмет. "

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Имате опция да посетите " Семейство Стоянови " до 5 март. В изложбата са включени и физическите издания на Imaginary Arhive. Повече за самодейността на instagram.com/imaginaryarchive. Тихомир Стоянов е част от плана за фотографски събития " ПУК! ". Следващото събитие е в границите на " София филм фест " и ще показа фотокниги, предопределени за незрящи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР