Част от предложените промени в Закона за защита на потребителите

...
Част от предложените промени в Закона за защита на потребителите
Коментари Харесай

Финансовото министерство към депутати от ГЕРБ: Не спирайте рефинансирането на заеми

Част от препоръчаните промени в Закона за отбрана на потребителите стопират опцията за рефинансиране на заеми, взети от потребителите. Това гласи публично мнение на финансовото министерство, направено още на 21 август. То е импортирано в Народното събрание и се отнася за нови текстове в закона от група депутати от ГЕРБ, написа в. " ".
В една от измененията е записано, че заем на консуматор може да се трансферира единствено на компании, вписани в указател по Закона за кредитните институции. Само че в този указател има вписани само финансови институции, които не са банки. Съответно, финансовото министерство показва, че при изтегляне от консуматор заем няма да може този заем да бъде трансфериран към друга банка. Това значи да не може да се прави рефинансиране.
 Борисов: Предлагаме понижаване на грантовете, само че увеличение на заемите (ВИДЕО) Борисов: Предлагаме понижаване на грантовете, само че увеличение на заемите (ВИДЕО)
Това, което се предлага и което и позицията на България, е намаляването на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличение на заеми...
Заради това финансовото министерство желае новият текст да не влиза в действие, а вместо това да се направи указател към Комисията за отбрана на потребителите на колекторските компании. Така активността им щяла да може да се следи и контролира. Ако това не се случи, финансовото министерство желае най-малко да има редакция на настоящето предложение и да се включат категорично и банките като купувачи на отговорности на консуматори.
Предложените промени в закона би трябвало да се преглеждат от Народното събрание през есента. Според новите текстове, отговорности не могат да се продават без експлицитното единодушие на потребителя. Регламентира се и активността на компаниите, които се занимават със събиране на отговорности.
От финансовото министерство показват, че кардинално поддържат препоръчаните промени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР