Част от общинските администрации не съхраняват документацията, свързана с недвижимите

...
Част от общинските администрации не съхраняват документацията, свързана с недвижимите
Коментари Харесай

Министърът на културата: Някои общини не пазят документи за културните паметници

Част от общинските администрации не съхраняват документите, обвързвана с недвижимите културни полезности, намиращи се на тяхна територия . Това декларира министърът на културата Боил Банов в писмен отговор на депутатски въпрос за активността на профилираните звена по член 17 от Закона за културното завещание, съобщи БГНЕС.
Освен несъхранената документи, наличната отчасти съхранена такава не може да обслужи напълно плануванаъа законова процедура по издаване на мнения за недвижими културни полезности, защото настоящата информация за всички капиталови планове и намеси в недвижимото културно завещание се съхранява и поддържа от Националния документален списък на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) .
С измененията в Закона за културното завещание през 2016 година в администрации на шест общини се сътвориха специфични звена, с функционалности да издават писмени мнения за недвижими културни полезности, които не са категории " международно " и " национално " значение. Звената работят под методическото управление на НИНКН, чийто представител взе участие в подбора на експертите по запазване на недвижимите културни полезности. Въведе се и едногодишен период от влизане в действие на закона, в който да бъдат подхванати съответните организационни дейности по основаването на звената, а от Министерството на културата бяха подхванати дейности за методическото и организационно обезпечаване.
" Беше изискана информация от съответните общински администрации за степента на подготвеност на общините да образуват административни звена съгласно условията на закона, като включат нужните експерти в тях. В резултат на подхванатите дейности постъпиха голям брой въпроси от страна на общинските администрации от методически и учредителен темперамент, което наложи основаването на работна група ", показва министърът в отговора си.
" Констатирани бяха и позитивни практики, като да вземем за пример в община Велико Търново, която в сходство с наредбата на член 59, алинея 1 от ЗКН поддържа богат локален списък на недвижимите културни полезности, намиращи се на нейната територия ", показва министърът.
Към сегашния миг общинските администрации са декларирали подготвеност за съставяне на звената, като са направили съответни дейности според закона, свързани с подбора на експерти и надлежно са изискали мнение от НИНКН по отношение на подбраните кандидатури.
Статутът на културните институти в България за следващ път стана настояща тематика, след пожара, изпепелил една от постройките на Царските конюшни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР