Част от интервюто на Христо Алексиев, вицепремиер с ресор икономика,

...
Част от интервюто на Христо Алексиев, вицепремиер с ресор икономика,
Коментари Харесай

Министър Алексиев: Не разбирам протестите. Промяната внася скъп руски газ, а от спрения договор “Газпром” печели повече

Част от изявлението на Христо Алексиев, вицепремиер с сектор стопанска система, министър на превоза и началник на спешния щаб по енергетика за " 24 часа ". Автор: Марияна Бойкова. 
- Казахте, че доставки от “Газпром ” са последната опция. Пред нея ли сме изправени към този момент? 

- Ако се водят диалози с “Газпром ”, те ще са само и единствено за възобновяване на доставките по настоящия контракт и приемане на невзетите количества газ. Не е редно служебно държавно управление да договаря дълготрайни контракти. Когато има постоянен кабинет, той ще реши какви дълготрайни контракти да подписва.
При състояние че от април доставките на съветски газ са прекъснати и до ден сегашен нищо не е направено?  Много идеология се вкарва във въпроси, които би трябвало да имат икономическа логичност, и да бъдем по-практични при разрешаването им. Идеята на спешния щаб е да се работи предпочитано и методично и това вършим. Първият ни приоритет беше интерконекторът с Гърция. Там всичко беше в насипно положение.
- Но нали всяка седмица Петков се чуваше с гръцкия министър председател Мицотакис? 

- Някой се снима до манометър, който показвал 40 бара налягане. Всички знаем, че манометърът демонстрира съществуване, а не наличието в тръбите. Това наличие не тече наникъде.  Отричам всички спекулации, че са правени проби. Как са правени, в случай че свързаха газовата връзка с мрежата на “Булгартрансгаз ” на 17 август. 
- Вие си разменяте престрелки с Кирил Петков.
- Нищо не си обменям. Истината би трябвало да се споделя – по интерконектора не тече газ. 
- А на 1 октомври ще потече ли азерски газ по газовата връзка с Гърция?
- Завършването на интерконектора ни е първият приоритет. Вторият, както споделих, беше финансово стабилизиране и обезпечаване на ликвидност на “Булгаргаз ”. За каквито и количества да си приказваме, би трябвало да бъдат платени.
Когато приказваме за танкерите - нещото, което предходното държавно управление е направило от април до август, приказваме за това да приема една оферта. Нито са обезпечили слотове за разтоварване, нито инфраструктура за транспорт, нито паричен запас на “Булгаргаз ” да заплати. Нищо не са обезпечили, нищо! И се постанова ние за 2-3 седмици да решаваме спешни обстановки. Не одобрявам и неуместната теза - хора, които не са ползватели на природния газ, да се пробват да постановат цена и условия към ползвателите му.  
- Какво имате поради?
- Имам поради тезата, че отнякъде би трябвало да се взема газ, само че не би трябвало да е от “Газпром ”. Не мога да схвана къде е логиката на тези, които скандират и стачкуват против контракта с “Газпром ”.
Ние отново получаваме съветски газ през медиатори, през Гърция и други сдружения, благосъстоятелност на “Газпром ”, която печели повече от тази обстановка. Те защо скачат, че сега зареждаме от ден на ден режима на Путин?  За “Газпром ” ще е неизгодно да се възвърне спреният контракт.   Ние не приказваме, че ще подписваме нов, желаеме да си вземем количествата по този, който имаме.  Работодатели, синдикати, браншови организации споделят, че в случай че отидем на цена над 250 лева, губим конкурентоспособност, избрани предприятия ще затворят.
Какво се случва досега – посредством несъответстващи обществени политики стартира да пораства цената на енергоресурсите, инфлацията, примесено с избрани схеми, от които някой печели. И след това, с цел да не недоволстват хората – ето ви обезщетения. Като се направи тази скица с газ и вземем по-скъпия  заради геополитика, бизнесът отново ще желае обезщетения. Откъде ще платим?  
- Не се ли притеснявате, че ще ви обвинят в проруски настроения?
- Техните са проруски. Тази скица, която работи сега, е комфортна за “Газпром ”, тъй като печели повече. Никъде не им виждам логиката. Тя може би е в някои частни ползи, само че няма поради тях да плащаме повече. 
- Може би във обстоятелството, че до 27 април над 70% от доставките бяха съветски газ, а десетилетие приказваме за диверсификация.
- Аз считам, че договорът с “Газпром ” не би трябвало да се възобновява.
Да, би трябвало да има дълготрайни контракти за доставки на полутечен газ, само че това решение не може да го вземе служебно държавно управление. Ние може би ще обявим търг за дълготрайни доставки на LNG, само че ще оставим постоянното държавно управление да вземе решение. Защото за бизнеса е значимо с изключение на положителни цени да има предвидимост и сигурност на доставките.
- Освен тези 1 милиарда куб. м по 25-годишния контракт азерският газ ще се усили ли?
- Водят се такива диалози. Ще забележим какъв ще е резултатът. Каквото и да се договорим, то ще бъде в допълнение и няма да засегне дълготрайния контракт. 
- Какви са задачите на спешния щаб? Как ще се изкара зимата, в случай че са високи цените на газа?
- Ако цената на газа не е добра, то и цената на парното ще е висока. И поради ниските цени на тока за семействата част от тях ще минат на отопление с електричество. И какво ще се случи с електропреносната система?
Да не стане – за бога, братя, не ползвайте ток!  Затова отново споделям, че с пазарни механизми би трябвало да се понижи цената на газа, тъй като тя повлича доста проблеми.
Липсва парламент и ние няма по какъв начин да реагираме  - ето, за електрическата енергия има обезщетения, за газа – няма.  
Една пазарна стопанска система не работи по този начин, би трябвало да има равни условия за всички, а сега няма.
Както и тези  25 ст. отстъпка на литър гориво. Какво става – Иван получава 50 лв. и му даваме още 50 за отплата, Георги – 500 лева и му даваме още 50 лева
Как в такава обстановка ще получим равни условия и правдивост? Този неверен модел на обезщетения отваря още повече ножицата на неравенствата. А с обезщетенията за електрическа сила за бизнеса се получава абсурд – едно значимо индустриално дружество и един копач на биткойни, чиито разноски са основно за еленергия, са обезщетени еднообразно. Не желая да продължаваме този циничен модел с тези обезщетения. По този път ние вървим решително към увеличение на налозите. 
- Какви са ограниченията на вицепремиера по стопанската система за решение на тази спешна обстановка?
- Стопиране на инфлацията, която се генерира тук в страната. За да се стигне до тази инфлация, има няколко аргументи – едната е структурата на стопанската система, втората са несъответстващи обществени политики и третата - схеми от частен интерес. 
- Все отново - ограниченията?
- Постигане на по-ниски цени на транспортната услуга, по-ниски цени на енергоносителите, нови логистични вериги за доставка на първични материали, защото те са нарушени от войната в Украйна. Работим и за Дунав, говорили сме с Азербайджан и със прилежащи страни за възстановяване на логистиката, сменят се и главните транспортни трансевропейски коридори. Но преди всичко, връщане на икономическата логичност на процесите в страната и стопиране на тези процеси, които отварят ножицата сред хората и бизнеса.
Едно към едно:  “Български пощи ” съзнателно са водени надолу
- “Български пощи ” се завърнаха в превоза и известията. Какво предприемате за това сдружение?
- Отделянето на пощите беше изкуствено, с цел да не бъде упрекнат предходният министър в спор на ползи, което е неработещо. Тя цялата политика в известията е в МТС като законодателна, нормативна база и така нататък Но това, което съумяха да създадат, е да слагат “Български пощи ” на колене. Да се надяваме, че това не е в отбрана на частните ползи на някого. Това също ще бъде тествано.
Хакерските офанзиви сринаха пощите до доста незадоволително равнище. Да не приказваме, че те имат по проекта за възобновяване няколко значими плана, които не са задвижени. Казвам го едно към едно – “Български пощи ” съзнателно са водени надолу. И там тече инспекция, когато има резултати, ще ги съобщим.
- Бяха стартирани процедури за пазаруване на нови влакове - по проекта за възобновяване за над 1 милиарда
- В частта за превоза проектът за възобновяване и резистентност беше напряко сменен. Бяха включени планове за жп линията Русе - Каспичан и терминал при Русе за сметка на плана за тягови подстанции и създаване на SKADA система (система за автоматизирано ръководство на влакове). Като цяло тези планове щяха да доведат до икономисване на 20% електрическа енергия, което е изключително настоящо. Ще се опитаме това да го поправяме.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР