Част от депутатите започват работа след лятната ваканция, две комисии

...
Част от депутатите започват работа след лятната ваканция, две комисии
Коментари Харесай

Част от депутатите на работа от днес, гледат промени в Изборния кодекс |

Част от депутатите стартират работа след лятната почивка, две комисии ще заседават през днешния ден.

В дневния ред на комисията по правни въпроси са два законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, импортирани от ГЕРБ и Движение за права и свободи, както и закона за правосъдната власт от държавното управление. 

Комисията по енергетика пък ще разисква ветото на президента, който върна за ново разискване Закона за подземните благосъстояния, признат от Народното събрание на 22 юли. 

С импортирания законопроект за изменение и допълнение на Изобрния кодес ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласоподаване във всички секции в страната с над 300 гласоподаватели, като всеки гласоподавател има право да избере дали да гласоподава с машина или с хартиена бюлетина. Регламентира се още, че ЦИК е способният орган, който би трябвало да обезпечи машинното гласоподаване.

ГЕРБ предлага и основаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико национално заседание, като се вкарва смесена изборна система. 

Сред предложенията на Движение за права и свободи са повдигане на прага за преференции, смяна в метода на образуване на изборни секции и отпадане на квадратчето " Не поддържам никого " в бюлетините.

Утре е първото съвещание на Народното събрание, а в триъгълника на властта е планувано Велико национално въстание от 8 часа. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР