Часовете за летене на пилотите от Военновъздушните сили са все

...
Часовете за летене на пилотите от Военновъздушните сили са все
Коментари Харесай

Ген. Николай Русев: Нальотът на пилотите от ВВС все още е недостатъчен

Часовете за хвърчене на водачите от Военновъздушните сили са към момента незадоволителни. Това е отчел командирът на авиобаза „ Граф Игнатиево “ бригаден военачалник Николай Русев за 2021 година. Базата е основа за защитата на въздушното пространство на България и НАТО.

Минимум от 1000 часа годишно би трябвало да имат във въздуха военните водачи, е показал бригаден военачалник Николай Русев. Пилотите летят на подготвителните L-39. Но това „ не би могло да компенсира подготовката на летателния състав на бойните самолети МиГ-29 “.

Недостигът се преодолява с „ професионализъм и огромната натовареност на инженерно-техническия състав “. Базата обаче не „ не разполага с задоволителен брой изправни машини от главния вид военен аероплан “. Въпреки това бригаден военачалник Николай Русев твърди, че защитата на въздушното пространство е главен приоритет.

В доклада командирът на „ Граф Игнатиево “ показва, че е изработен „ сериозен разбор на всички предпоставки за пораждане на произшествия и катастрофи “, откакто изтребителя на подполковник Валентин Терзиев се разруши в Черно море по време на обучение.

Приоритет за 2022 година остава образованието на нови летци на МиГ-29. И адаптиране на летище „ Граф Игнатиево “ за новите Ф-16 “

Заради предстоящите поправки по летището, се чака пренасяне на летателна активност на друго летище, е показал началникът ва Военновъздушни сили генерал-майор Димитър Петров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР