Часове след като Европейската космическа агенция успешно реализира мисията Розета“

...
Часове след като Европейската космическа агенция успешно реализира мисията Розета“
Коментари Харесай

10 малко известни факта за Космоса

Часове откакто Европейската галактическа организация сполучливо осъществя задачата „ Розета “ думата „ комета “ обхвана осведомителния поток. Само преди броени дни за първи път уред, основан от индивида, стартира да предава информация от повърхността на такова тяло. Спускаемият робот „ Филе “ кацна на кометата „ 67P/Чурюмов-Герасименко “.

Това се случи на повече от 500 милиона километра от Земята, оттатък орбитата на Марс. Проектът „ Розета “ носи името на артефакта, дал ключа към разтълкуването на египетската книжовност. С него е обвързвана вярата ни да узнаем повече за тези „ опашати звезди “, които епохи наред вълнуват човечеството.

В края на септември пък нови разбори на астероид, паднал на Земята преди повече от 100 години, още веднъж разпалиха дебатите за това, че на повърхността на Марс или в подземните му води въпреки всичко може би има или е имало живот. Особености в състава на Нахла, който е на към 1,3 милиарда години, сочат, че небесното тяло, откъдето е пристигнал астероидът, е било изложено на въздействието на биологични процеси. Преки доказателства няма. Но се допуска, че огромни метеорити, паднали на повърхността на Червената планета, са основали условия, в които да се зароди живот. В този ред на мисли ето още 10 любопитни и малко известни обстоятелството за Космоса.

1. Всички сме основани от звезди

Те се нагорещяват дотам, че ядрата на атомите им се сливат и образуват кислорода, който дишаме, въглерода в нашите мускули, калция в костите ни и желязото в кръвта. Ти, аз, всички сме основани от звезден материал.

2. Кометите идват от Облака на Оорт

Той съставлява маса от ледени тела, намиращи се по покрайнините на Слънчевата система. Те обикалят към Слънцето. Кометите са реещи се в пространството планини от лед и камъни, които са запазили останките от раждането на Слънчевата система.

3. Нашата Вселена може да е част от по-голяма мултивселена

Много учени подозират, че забележимата Вселена съставлява дребно мехурче в безконечен океан от други Вселени.

4. Най-древните ни съседи

Бавноходката е единственото животно, което е оживяло през всички пет съществени всеобщи изтребления на живота на Земята. Едва ли сте ги забелязали – те са с размери от 0,1 до 1,5 мм. Въпреки това обаче са извънредно издръжливи и са се задържали на Земята съвсем половин милиард години.

5. Студ и топлота

Цялата Слънчева система е обградена от ледена обвивка, формирана от комети, които са невидими за нас. Всеки от тези дребни светове се намира на същото разстояние от своя комшия, на което е и Земята от Сатурн.

6. Цял живот в 14 секунди

Ако поберем всички събития, свързани с Космоса, в една календарна година, цялата записана история на човешката цивилизация до ден сегашен ще трае единствено 14 секунди. Всеки човек, за който в миналото сте чували, се побира в този къс времеви откъслек. Всички крале и борбите им, миграциите и изобретенията, воините и любовните истории, всичко, което се е случило в книгите по история, е протекло единствено в границите на 14 секунди в този галактически календар.

7. Едмънд Халей не е „ разкрил “ Халеевата комета

Халей е търсел информация за всяка една комета, забелязана от Европа сред 1472 и 1698 година Той се пробва да дефинира какъв е бил пътят й през Kосмоса. След голям брой старания и най-много с помощта на математическия си гений, Халей открива, че кометите са свързани със Слънцето чрез дълги елипсовидни орбити.

8. Теориите на Джордано

Джордано Бруно не е разполагал с научни доказателства, които да поддържат убежденията му за Космоса. Въпреки това той е бил изненадващо прав. Бруно не е бил академик. Неговата визия за Космоса се е базирала на чистите догатки, защото не е имал доказателства, с които да я поддържа.

9. Андромеда и Млечният път в миналото ще се слеят в една вселена

Това обаче няма да е пагубно събитие. Причината за това се дължи на обстоятелството, че дистанцията сред звездите е доста по-голямо от техния размер. Aко има някакъв живот по тези светове по това време, той няма да е заплашен. Нещо повече – извънземните същества ще бъдат възнаградени с необикновено светлинно шоу, което ще трае 1 милиард години. Те ще се любуват на танц на половин трилион звезди.

10. Ден по-дълъг от година

Планетата Венера се движи с малко по-различна скорост от останалите планети. Отнема ѝ 225 дни да обиколи Слънцето, до момента в който въртенето към личната ѝ ос лишава 243 дни. А това прави един венерин ден с 18 дни по-дълъг от една година.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР