Чарлз III ще бъде официално обявен за крал в събота,

...
Чарлз III ще бъде официално обявен за крал в събота,
Коментари Харесай

Лондон обявява Чарлз III за крал в събота

Чарлз III ще бъде публично разгласен за крал в събота, заяви Times. На процедура - незабавно след гибелта на Елизабет II Чарлз  е легален крал и никакви церемонии и формалности не са нужни за встъпването му в служба, защото още от средновековието Англия приема принципа Rex nunquam moritur, т.е., „ кралят в никакъв случай не умира “. Изразът „ Кралят е мъртъв, да живее кралят! “, който мигрира в британския език от френски през Средновековието, е политически принцип: индивидът на трона може да почине, само че суверенът като политически фигура съществува вечно. Това предписание е измислено, с цел да се избегнат вероятни затруднения и различия при предаването на висшата власт.

Въпреки това съществува официална процедура, която ще се извърши в събота в 10 часа - Съветът по унаследяване ще се събере в двореца Сейнт Джеймс, с цел да прогласи Чарлз III за нов държател на страната. Веднага по-късно Чарлз би трябвало да стартира обиколка на страната, като първата дестинация евентуално ще е Шотландия. Около обяд през днешния ден той ще се състои среща сред Чарлз III и новоизбрания министър-председател Лиз Тръс.

Церемонията по тържественото коронясване на Чарлз не е планувана, тя надали ще се състои в идващите месеци. Камила Паркър ще бъде не е " кралица ", а " кралица консорт ", защото в британската история кралици се назовават единствено дамите, които са станали пълноправни владетели, а не съпругите на кралете. Кралицата консорт има цялостни права на ранга без политически и военни. По покойният брачен партньор на Елизабет II, Филип, херцог на Единбург, не е носел купата крал.

Всички церемонии в околните дни ще бъдат отдадени на Елизабет II. 

Църковните камбани ще бият в цяла Англия през днешния ден - в границите на един час след обяд. Камарата на общините ще се събере в ранния следобяд за да отдаде респект на кралицата. Тялото на кралицата ще бъде превозено от катедралата Сейнт Джайлс в Единбург, към Лондон. Елизабет II ще бъде заровена след 9 дни в Уестминстърското абатство. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР