Чарлз Дарвин публикува фундаменталния си труд „Произход на видовете“, касаещ

...
Чарлз Дарвин публикува фундаменталния си труд „Произход на видовете“, касаещ
Коментари Харесай

Продължава ли да еволюира човекът?


Чарлз Дарвин разгласява фундаменталния си труд „ Произход на типовете “, касаещ въпроса за еволюцията , през далечната 1859 година Тълкувайки теорията си за естествения тим , Дарвин дава необоримо до през днешния ден пояснение за неспирното рационализиране на животинските типове, в това число индивида, посредством непрекъснато адаптиране към изменящите се условия на средата.

Според теорията на Дарвин еволюцията е муден развой, протичащ с незначителни промени в генетичните заложби на всеки биологичен тип, разпростиращи се обаче върху големи интервали от време и водещи в последна сметка до обилни промени в особеностите на съответния тип. И до момента в който схващанията на Дарвин се одобряват като чиста монета в продължение на десетилетия, 150 години след издаването на неговия фундаментален труд стартират да се появяват изказвания, че биологични промени в генетичния код на човешкия тип не са регистрирани през последните 40-50 хиляди години . Възможно ли е теорията за еволюцията да не важи за модерния човек? И в случай че да – къде би трябвало да се търсят аргументите?

Разпространено е схващането, че напредъкът на науките, подпомагащи оправянето с репродуктивните нарушавания при индивида, съществено трансформират естествения ход на човешката еволюция. На процедура всеки неестествен надзор върху процеса на оплождане може да се преглежда като кол в колелото на еволюцията. Според доста учени всяко средство за надзор на забременяването, било то за отбягване на нежеланата бременност или за спиране на такава, блокира процеса на натурален тим във типа, в който е протичал в предишното. Счита се, че индивидът е единственият биологичен тип, който би могъл да насочи естествения тим по своя лична воля и че в огромна степен към този момент го и прави.

Днес в доста по-голяма степен се утвърждават биологични белези, толерирани и търсени от индивида и обществото, а не от природата. Еволюцията през днешния ден се измества от естествена към изкуствена и от физическа към културна. Но не и към по-бавна.

Свързани публикации.. Секс – еволюция или гражданска война? 1 Еволюцията била повлияна от вируси 0 Цветът на кожата – отразява човешката еволюция 0

Според забавна модерна доктрина еволюцията на модерния човек е 100 пъти по-бърза, в сравнение с е била първоначално, след зараждането на типа преди към 6 милиона години. Тази доктрина е противоположна на схващането, че в генома на индивида не са регистрирани значими промени през последните 50 хиляди години. И евентуално по-акуратна. С времето технологиите разрешават все по-подробно прозрение в молекулните механизми на еволюционните промени при индивида и това разрешава да се откри, че еволюцията освен не е серпантина, а продължава с цялостна мощ. Само за последните 10 хиляди години са регистрирани обилни промени в гени, виновни за:
Поносимост и адаптируемост към някои значими промени в храненето. Например преди 10 хиляди години възрастни човек не е можел да усвоява млечна захар. Днес това е доста рядко събитие, тъй като млякото е станало съществена съставна част в менюто ни; Защита от инфекциозни заболявания; Поносимост към промени в заобикалящата среда и др;

Тези промени демонстрират, че естественият тим е развой, доста по-комплексен, в сравнение с допускаме и, за положително или неприятно, неподлежащ на човешка интервенция. Защото измененията, които индивидът управлява, са доста дребна част от общата неопределеност на типа , следена по недостижимите и непреходни естествени закони. Еволюцията продължава и колкото повече индивидът си обяснява молекулните механизми на генетичните процеси, толкоз по-видима ще става тя.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР