Чакаме резултатите от проверката на европрокуратурата в топлофикационните дружества в

...
Чакаме резултатите от проверката на европрокуратурата в топлофикационните дружества в
Коментари Харесай

Екоминистърът: Чакаме резултатите от проверката на европрокуратурата в топлофикационните дружества

Чакаме резултатите от инспекцията на европрокуратурата в топлофикационните сдружения в страната, посочи пред БНТ служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова. По думите й проверяващите имат своите проекти и са способени, с цел да извършат инспекцията. 

" Ние като министерство и структурите, цялата информация, която е изискана е предоставена, оказваме интензивно подпомагане. Освен това, смятам че на този стадий, защото тече такава дейна инспекция, не е редно да се вършат каквито и да било мнения и тълкования, още по-малко внушения. След като те приключат своята работа, резултатите ще бъдат взети и подхванати при нужда съответните ограничения ", изясни екоминистърът.

Карамфилова не е знаела за такава инспекция, само че е проверила, че сходна инспекция е правена през 2021 година от българската прокуратура.

" Проблемът, който на процедура съществува, е разпознат още от далечната 2017 година Забелязва се, че има понижаване на коефициенти, които са показани от съответните оператори, което дава индикация за понижаване на излъчванията на парниковите газове. Цялата информация е предоставена на нашата прокуратура ", уточни Росица Карамфилова. Тя напомни, че всеки оператор би трябвало да има позволение за излъчвания с парникови газове и проект за мониторинг, който се издава от Изпълнителната организация по околна среда. Екоминистърът обясни, че в случай че операторът съобщи, че ще работи с въглища, той дефинира своите коефициенти по лабораторни разбори, а акредитирана лаборатория ги подава. Следващият стадий е, когато операторът изготвя отчет и има верификатори, които още веднъж са под акредитация.

Министърът добави, че се следи доста понижаване на излъчванията парникови газове от страна на избрани оператори. Тя не посочи кой е притежателят на въпросните ТЕЦ-ове.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР