Cambridge Dictionary разкри, че думата на годината за 2023 г.

...
Cambridge Dictionary разкри, че думата на годината за 2023 г.
Коментари Харесай

Речникът на Кеймбридж обяви думата на 2023 година

Cambridge Dictionary разкри, че думата на годината за 2023 година е „ халюцинирам “, защото терминът получи нова спомагателна формулировка, обвързвана с изкуствения разсъдък (AI), произвеждащ погрешна информация.

AI халюцинациите, известни също като конфабулации, от време на време наподобяват безсмислени, само че могат да наподобяват и изцяло правдоподобни, даже когато са в действителност неточни или в последна сметка нелогични, написа

Традиционното определение за „ халюциниране “ е значи, че виждате, чувате, усещате или миришете нещо, което не съществува, нормално заради здравословно положение или тъй като е признат опиат.

Новото в допълнение определение в речника на Кеймбридж е: „ Когато изкуствен интелект (= компютърна система, която има някои от качествата, които има човешкият мозък, като да вземем за пример способността да създава език по метод, който наподобява човешки) халюцинира, той създава погрешна информация. "

Това следва едногодишно повишаване на интереса към принадлежности за генеративен изкуствен интелект (AI) като ChatGPT, като публичното внимание се измества към рестриктивните мерки на AI и дали те могат да бъдат преодолени.

AI инструментите, изключително тези, които употребяват огромни езикови модели (LLM), са потвърдили способността си да генерират правдоподобна прозаичност, само че постоянно го вършат, като употребяват подправени, подвеждащи или измислени „ обстоятелства “.

Те „ халюцинират “ по убеден и от време на време достоверен метод.

AI халюцинациите към този момент са имали влияние в действителния свят.

Адвокатска адвокатска фирма в Съединени американски щати употребява ChatGPT за правно изследване, което докара до цитиране на фиктивни случаи в съда.

И в личното промоционално видео на Гугъл за неговия чатбот Bard, инструментът за изкуствен интелект направи фактическа неточност по отношение на галактическия телескоп James Webb.

Новата формулировка илюстрира възходяща наклонност за антропоморфизиране на AI технологията, употребявайки човешки метафори, до момента в който приказваме, пишем и мислим за машини.

Д-р Хенри Шевлин, експерт по етиката на изкуствения разсъдък в университета в Кеймбридж, сподели: „ Широко публикуваното потребление на термина „ халюцинирам “ за обозначаване на неточности от системи като ChatGPT дава завладяваща моментна фотография на това по какъв начин мислим и антропоморфизираме изкуствения разсъдък.

„ Неточната или подвеждаща информация от дълго време е с нас, несъмнено, без значение дали под формата на клюки, агитация или „ подправени вести “.

„ Докато те нормално се считат за човешки артикули, „ халюцинирам “ е прочувствен глагол, който значи сътрудник, който изпитва отделяне от действителността.

„ Този езиков избор отразява фина, само че дълбока смяна във усещането: AI, а не потребителят, е този, който „ халюцинира “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР