C'est étrange (Това е странно) - така започва туитът на

...
C'est étrange (Това е странно) - така започва туитът на
Коментари Харесай

Кой плаща, за да се говорят лъжи за ваксината на BioNTech?

" C'est étrange " ( " Това е необичайно " ) - по този начин стартира туитът на ютюбърът Лео Грасе. Французинът, който управлява известния теоретичен канал " Dirty Biology ", споделя в него, че една организация за пиар се обърнала към него със странна оферта. Предложена му била солидна сума, с цел да популяризира подправени информации против имунизацията на BioNTech/Pfizer.

" Казвайте, че сте разкрили забавни информации "

Агенцията на име " Fazze” твърдяла, че се намира в Лондон. Тя сложила и две наложителни условия. Първо: акцията да наподобява по този начин, като че ли Грасе оповестява персоналното си мнение: " Казвайте, че тематиката за имунизациите Ви интересува и че сте разкрили забавни информации в тази връзка. Заявявайте, че медиите от мейнстрийма пренебрегват тази тематика ", се казвало в рекомендациите, изпратени на Грасе от мистериозната организация по мейл. Второто изискване било: личността, стояща зад въпросната акция, да остане анонимна. Лео Грасе отхврълил това предложение и на 24 май обществено обявил случая.

Впоследствие в изявление по малкия екран Грасе съобщи, че още през цялото време е знаел, че не трябва да приема странната оферта. Първо, тъй като във Франция, както и в доста други европейски страни, е незаконно да правиш скрита реклама - т.е. да рекламираш нещо, без да обявяваш, че получаваш пари за него. И второ, което било за него още по-важно - тъй като не бил склонен да популяризира подправени информации. Като тази, че имунизацията на BioNTech/Pfizer води до доста по-висока смъртност. За да бъде сякаш потвърден този факт, организацията му изпратила таблица с данни, чийто генезис бил неразбираем, нито пък можел да бъде тестван. В нея се съдържали подправени информации, с които трябвало да се потвърди, че имунизацията на BioNTech/Pfizer е доста по-опасна от тези на AstraZeneca и Johnson & Johnson.

Грасе изобщо не е и подозирал, че е трябвало да стане част от една доста по-голяма акция. Защото " Fazze " открила контакти и с други инфлуенсъри във Франция, Германия и даже в Бразилия. Мирко Дрочман, който в интернет се назовава Mr. Wissen2Go и има близо 1,5 милиона клиенти на своя канал в Ютюб за научни тематики, получил същата оферта като французина Грасе.

" Бях сюрпризиран, само че на първо място шокиран, че хората от въпросната организация очевидно са предполагали, че мога да се съглася на сходно нещо. Явно не са създали опит да се осведомят преди този момент за мен ", споделя Дрочман в изявление за Дъждовни води и назовава дейностите на организацията извънредно " примитивни ". Ваксината на BioNTech се употребява доста необятно в цяла Европа - при започване на май Европейски Съюз поръча от нея 1,8 милиарда дози в допълнение. В момента се появяват от ден на ден акции, които вършат опит да дискредитират тази ваксина. Предполага се, че са инициирани от Москва и Пекин.

Изследване на Европейски Съюз от предишния месец да вземем за пример предизвестява за " държавно финансирани дезинформации ", които си слагат за цел да внушават подозрения в надеждността на западните ваксини, като за задачата се показват " недоказани изказвания за връзка сред имунизациите и смъртните случаи в Европа ". В същото време съветските и китайски ваксини се акцентират като по-качествени. А коя е загадъчната организация " Fazze ", пробвала се да вербува инфлуенсърите? Проверка демонстрира, че седалището на въпросната компания въобще не било в Лондон. Според изследване на френското онлайн издание " Numerama ", компанията въобще не е записана във Англия, нито пък има някакъв офис на посочения адрес в Лондон. Сайтът на " Fazze " в интернет навежда на мисълта, че става дума единствено за фирма-пощенска кутия, оперираща от английските Вирджински острови.

Има ли съветска връзка?

Френският вестник " Le Monde " съумял също така да стигне до мейла, от който са били изпращани офертите и известията до френския инфлуенсър. Закритият в това време профил на шефа на въпросната компания и на нейния търговски управител издават, че компанията в действителност е оперирала от Москва, а не от Лондон. Все отново тези улики за допустима съветска интервенция не разрешават да се вършат дефинитивни заключения. В напътствията, изпратени от " Fazze ", на никое място не се загатва за Русия, нито за съветската ваксина " Спутник V ", която Москва интензивно популяризира и в чужбина. Вместо това анонимният " клиент " на " Fazze " избира да злепоставя имунизацията на BioNTech за сметка на британско-шведския препарат на AstraZeneca.

Въпреки това специалистът по проблемите на Русия Д-р Янис Клуге от немската фондация " Наука и политика “, счита, че версията за съветска интервенция е разумна. Таблицата с подправени данни, която е трябвало да популяризират инфлуенсърите, доста припомня за реториката от профила на съветската ваксина " Спутник V " в Туитър. В последните седмици там постоянно се показваха подправени известия за висока смъртност, породена от западните ваксини.

" В тези акции за подправени вести Русия преследва и стопански ползи, само че на първо място желае да усъвършенства своя личен имидж на международна мощ, която умее да създава високотехнологични артикули. А част от тази тактика е и това да опетни имиджа на другите ", споделя Клуге. Почти всички изпратени от организацията източници, да вземем за пример в Reddit, са били заличени единствено в границите на няколко часа откакто бяха оповестени от Грасе. А лицата, които са се представяли като сътрудници на " Fazze ", са трансформирали профилите си от обществен на персонален или пък са изтрили информациите. Сайтът fazze.com краткотрайно беше недосегаем. Неясно остава какъв брой инфлуенсъри са приели офертата на въпросната компания. Грасе се надява, че множеството не са имали опция да приготвят желаните от тях видеа преди да се разчуе за абсурда.

Автор: Луиза декор Рихтхофен
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР