Бюст-паметникът на Христо Ботев в Одеса е бил откраднат вероятно

...
Бюст-паметникът на Христо Ботев в Одеса е бил откраднат вероятно
Коментари Харесай

Бюст на Христо Ботев в Одеса е откраднат

Бюст-паметникът на Христо Ботев в Одеса е бил откраднат евентуално за да бъде предаден против пари за претопяване. В социалните мрежи се появи фотография, на която се вижда, че от монумента е останал единствено постаментът. Паметникът се намира в относително централна част на града. " Първоначално си помислихме, че това е колаж и не подозирахме, че може да е осъществен сходен безчовечен акт, описа пред Нова телевизия Максим Димитров, представител на Конгреса на българите в Украйна. Той добави, че по-късно от локалната полиция  са съобщили, че паметникът е открит. Той е бил открит на обект, в който одобряват метал.

Генералното консулство на България в Одеса е в контакт с локалните управляващи по случая с повреждането на бюст-паметника на Христо Ботев в украинския регионален град, оповестиха от Министерство на външните работи, представени от БГнес. Временно ръководещият генералното ни консулство Мирослав Енков е разговарял с началника на Приморския отдел на Националната полиция на Украйна в град Одеса Вячеслав Маковей, съгласно който бюстът на Христо Ботев в този момент се намира в полицията и е в положително положение. Разследването досега е посочило, че бюстът е бил откраднат в нощта против 30 юни за предаване против пари в пункт за изкупуване на метали. Извършителят на закононарушението се търси.

Началникът на Приморския отдел на полицията в Одеса е поел ангажимент да направи всичко в границите на опциите си за коригиране на паметника. Представители на българското национално малцинство в Украйна към този момент са изразили предпочитание да спомагат за неговото възобновяване.

Генералното ни консулство в Одеса връчи нота на Представителството на Министерството на външните работи на Украйна в Одеса с молба да бъдат подхванати нужните действия от страна на украинските способени институции за възобновяване и запазване на паметника.

Министерството на външните работи на Република България осъди вандалския акт против бюст-паметника на Христо Ботев в Одеса, се споделя в известието.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР