Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор да премине

...
Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор да премине
Коментари Харесай

На първо четене: Отнеха Бюрото за защита от Гешев, само ГЕРБ и ДПС не подкрепиха идеята

Бюрото за отбрана на очевидци към основния прокурор да премине под шапката на Министерство на правораздаването , взеха решение на първо четене депутатите през днешния ден.

В Народното събрание за преместването му от правосъдната в изпълнителната власт има три препоръчани законопроекта - на " ИТН ", на " Демократична България " и на " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

Различното сред трите законопроекта е, че от ИБГНИ оферират бюрото да премине под шапката на министерството, само че и под тази на Главна дирекция " Охрана ", а Има Такъв Народ и Демократична България оферират то да бъде профилиран отдел .
 Всички, свързани с правораздаването, с изключение на Гешев и Висш съдебен съвет, виждат проблем с Бюрото по отбрана към основния прокурор Всички, свързани с правораздаването, с изключение на Гешев и Висш съдебен съвет, виждат проблем с Бюрото по отбрана към основния прокурор
Само основният прокурор Иван Гешев и Висшият правосъден съвет (ВСС) смятат, че няма проблем със законността на Бюрото по отбрана към обвинит...

За бюрото има формирано дело в Конституционен съд. До 2014 година структурата се споделяше Бюро по отбрана на застрашени лица. После името бе променено на Бюро по отбрана при основния прокурор и то беше извадено от Министерството на правораздаването.

Служителите му имат право наложително да водят лица до органите на правосъдната власт. През 2020-а на него бе поверено и опазването на живота и здравето на застрашени магистрати.

По данни от отчета за активността на бюрото през 2020 година то е обезпечило сигурността на 20 души по 10 каузи, се показва в претекстовете към законопроекта. Защитени са били 12 души у нас и 8 в чужбина по 4 каузи. Служителите на бюрото са се грижили за сигурността на трима магистрати през 2020 година През предходната година са били назначени 58 чиновници.
 Бюджетът на спецбюрото за отбрана не стопира да скача с милиони всяка година Бюджетът на спецбюрото за отбрана не стопира да скача с милиони всяка година
Щатът на Бюрото по отбрана при основния прокурор, както и броят на магистратите, които сега охранява, се оказа държавна загадка. Проку...

Разисквания:

Председателят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов изрази вяра, че в правната комисия ще бъдат обединени, тъй като били идентични оферти и било добре да има едно общо, с цел да се възвърне справедливостта.

От Българска социалистическа партия поддържаха и трите законопроекта. По думите на Тодор Байчев Бюрото не станало известно със отбрана за очевидци, а с това,че работило като щурмоваци на Гешев. Според него един Министерство на вътрешните работи началник би се обидил, в случай че бъде подценен и не бъде осведомен, в случай че има задържане на хора. Байчев акцентира, че Бюрото не подлежало на парламентарен надзор и това трябвало да се промени. По думите му Бюрото отнемало функционалностите на Министерство на вътрешните работи.

Атанас Атанасов от Демократична България пък акцентира, че сега настоящи текстове в Закона били противоконституционни, тъй като единствено Министерски съвет можел да обезпечава публичния ред, а не прокуратурата.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР