Бюджетната комисия прие предложението на ДПС партиите да могат да

...
Бюджетната комисия прие предложението на ДПС партиите да могат да
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС прокараха отвореното финансиране за партиите през бюджетната комисия

Бюджетната комисия одобри предлагането на Движение за права и свободи партиите да могат да се финансират от физически и юридически лица.

Предложението на Движение за права и свободи бе заложено в преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2019 година, с които се променя Законът за политическите партии. В до момента настоящите разпореждания активността на политическите партии се финансира от лични доходи и от държавна дотация. Прието бе предлагането на работната група страната и общините да дават безплатно офиси на политическите партии.

Отхвърлено бе предлагането на НФСБ даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лева Депутатите отхвърлиха и предлагането на Вътрешна македонска революционна организация партиите, които имат парламентарни групи, да получават спомагателни дотации. Председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ отхвърли всички останали текстове, отвън тематиката за дотациите, да бъдат подложени на гласоподаване.

В Народното събрание се стигна до замяна на реплики сред Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, която беше инициирана от зам.-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев. По време на референдума Българска социалистическа партия приемали решението на народа, а в този момент си трансформирали позицията. "Изобщо не ме вълнува какво прави Българска социалистическа партия и по какъв начин си сменя позицията ", уточни депутатът.

По-рано през днешния ден бюджетна комисия в Народното събрание одобри на второ четене партийната дотация да стане 1 лева за фактически получен глас. Предложението беше импортирано от Министерския съвет.

Крайното решение ще бъде взето в пленарната зала. Депутатите от комисията отхвърлиха предлагането на Движение за права и свободи за 0 лева, както и това на Вътрешна македонска революционна организация размерът на дотацията за парламентарна група да бъде 1,5 млн. лева Ако бъде признато дефинитивно, понижението от 11 лева на 1 лева ще важи за интервала от 1 юли до 31 декември 2019 година.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова се закани, че ще даде неотложно частното финансиране на партиите на Конституционния съд.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР