Бюджетът за здравеопазване на Варна тази година е в размер

...
Бюджетът за здравеопазване на Варна тази година е в размер
Коментари Харесай

Бюджетът за здравеопазване на Варна тази година е в размер на 26 млн.лв.

 Бюджетът за опазване на здравето на Варна тази година е в размер на 26 млн. и 335 хиляди лв.. Той е с повишен с 2,6 млн. лв. по отношение на първичния бюджет за миналата година, бе изтъкнато на днешното съвещание на отрасловата комисия към Общинския съвет.

С тези средства се обезпечават разноските за 12 детски ясли, 112 медицински кабинета в детски градини и учебни заведения, 3 млечни кухни с 23 разливочни. Издръжката на общинските предприятия " Комплекс за детско хранене “ и " Дезинфекция, дезинсекция и дератизация “ също се покрива от бюджета на функционалността.

Капиталовата стратегия възлиза на близо 3,6 млн. лв.. 2,8 млн. лв. ще костват ремонтните действия на детски ясли " Чуден свят “ и " Роза “. 190 хиляди лв. общината ще влага в площадки за игра навън в детска ясла №3 " Зайо Байо “. За планиране на главен ремонт на ДЯ №8   " Щурче “ са заделени 75 хил. лв..

В бюджета са планувани също разноски в размер на 107 млн. лв. за проучване и правене на енергиен одит, в това число идейно предложение, по план за кандидатстване във фонд " Енергийна успеваемост и възобновими източници “. За петте общински диагностично-консултативни центрове и АГ болничното заведение във Варна, които ще се включат в плана, са планувани по 17 940 лева

Ръст има и на средствата за помощи. Бюджетът на общинската инвитро стратегия е в размер на   малко над 306 хиляди лв., с 68 хиляди лв. повече по отношение на 2020 година   За еднократни помощи за лекуване на жители са планувани над 153 хиляди лв..

Общинските стратегии със здравна устременост са в размер на 329 хиляди лв.. Тази година е планувано осъществяването на 8 стратегии, които ще обзет общо 6 300 души. Три от стратегиите са за деца: " Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развиването ", " Грижа за деца с диабет и редки болести “ и " Зеленият двор “. В листата попадат също стратегии за скрининг на болесттите на щитовидната жлеза, белия дроб и очите. За поредна година ще бъдат изпълнени стратегиите за " Профилактика на рака на гърдата “ и " Психосоциална поддръжка на лица, подвластни от психоактивни субстанции “.

В проектобюджета са заложени също средства за битка с COVID-19 – закупуване на персонални защитни средства, дезинфекционни препарати, диспенсъри, паравани, мобилни умивалници и така нататък

Членовете на комисията направиха няколко допълнения към в началото препоръчаната макрорамка. Те гласоподаваха към 2 млн. лв. да бъдат заделени за строително-ремонтни действия във варненски лечебни заведения, измежду които ДКЦ " Св. Клементина “, ДКЦ " Св. Иван Рилски “ – Аспарухово, Онкоболницата, Очна болница, и до 500 хиляди лв. – за планиране на нова инфекциозна болница в града. Членовете дадоха позитивно становище за разпределяне  до 2 млн. лв. от общинския бюджет за закупване на три компютърни томографи за общински ДКЦ и до 3 млн. лв. – за роботизирана хирургия в МБАЛ " Св. Анна “. Съветниците утвърдиха също 10 хиляди лв. за нова профилактична стратегия " Комплексно пост-ковид следене “ за ДКЦ V “Св. Екатерина “ и 3 700 лева за гориво за Тубдиспансера.

Всички тези допълнения ще бъдат прегледани от финансовата комисия, която ще реши дали бюджетът за тази година разрешава тяхното осъществяване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР