Бюджетът за отбрана трябва да включва и увеличените цени на

...
Бюджетът за отбрана трябва да включва и увеличените цени на
Коментари Харесай

Ген.-лейт. Илиев: Бюджетът за отбрана трябва да отрази и поскъпването на енергията

Бюджетът за защита би трябвало да включва и увеличените цени на енергоизточниците - това сподели зам.-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той уточни, че все още армията заплаща своите отговорности.

Като бизнеса и поделенията на армията са на свободния пазар на ток, споделя военачалник Илиев, а повдигането на цената затруднява даже и тях, изяснява той:

" Както в цялото общество - сметките ни се завишиха и би трябвало да отделяме повече средства за този проблем, само че няма да оставим нашите хора нито на студено, нито на мрачно. Повече разноски за отопление и за осветяване ".

Но това се случва за сметка на други разноски, споделя зам.-началникът на защитата. Той не показва съответни цифри, само че обобщава, че нарастването би трябвало да бъде покрито с бюджета за 2022-ра:

" Нашето предпочитание за увеличение на бюджета за защита, освен обвързвано с повишение на енергийните източници, ами тъй като неколкократно подчертаваме, че положението на Българската войска не е до такава степен цветущо. Ние имаме потребност от рационализация, с цел да може да си изпълняваме конституционните отговорности ".

Като „ не толкоз съдбовно “ военачалник Илиев дефинира обстоятелството, че в този момент се работи с 1/12 от бюджета за 2021-ва. А Народното събрание усили до края на март и действието на мярката. 

" Имаме средства, не сме останали без средства. Надяваме се да бъде повишен. Вървят диалози ".

От Министерството на защитата не подсказват насоки за бюджета за 2022 година.

В изявление преди дни президентът Румен Радев увери, че проектобюджетът за защита подсигурява финансирането на армията и упоритостта за достигането на разноски от 2 % от Брутният вътрешен продукт в бранша.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР