Бюджетът се връща на излишък в края на април след

...
Коментари Харесай

Летището извади бюджета на малък излишък към април

Бюджетът се връща на остатък в края на април след изплащането на еднократната вноска от 660 млн. лева за. Плюсът е дребен - 115 млн. лева, демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите. За информация - преди месец държавните финанси бяха на минус от над половин милиард. Така тъкмо таксата за летището краткотрайно вади бюджета от минуса.

Април обичайно е мощен откъм данъчни приходи поради изтичащи периоди за внасаняне на някои налози. Така общите постъпиления към края на четвъртия месец на годината са близо 16.7 милиарда лева или с 2 милиарда лева (почти 14%) над приходите и помощите за същия интервал на 2020 година

Разходите са малко над 16.5 милиарда лева, което е с 3.55 милиарда (или 27%) над регистрираното през интервала януари-април 2020 година, демонстрират сметките на финансовото ведомство. В законопроекта на бюджет 2021 е заложен недостиг от 4.9 милиарда лева в края на годината. Този план обаче е юридически при допускане, че няма нова пандемична вълна и не се постанова продължение на антикризисните ограничения, които по думите на финансовия министър Кирил Ананиев са разчетени доникъде на годината. Така макар по-добрите данни към април, въпросът дали на новото постоянно определено държавно управление няма да му се наложи да прави незабавна проверка на държавните финанси, си стои.

" Ако има една или две нови талази, няма по какъв начин по този начин структурираният бюджет да издържи, тъй като това значи, че ще има по-големи разноски и по-малки доходи поради затворените бизнеси. Но в случай че няма последваща вълна, е допустимо с рационално ръководство на бюджета, както е заложен в сегашната рамка, да се изкара до края на годината ", изясни ръководителят на парламентарната бюджетна комсиия Георги Ганев пред Българска национална телевизия. Той посочи обаче, че това е допустимо, в случай че се спре изплащането на 50-те лв. добавка към пенсиите, както е и заложено в Закона за държавния бюджет за тази година.
Дисекция на първото тримесечие
Окончателните калкулации на ведомството демонстрират, че минусът в бюджета към края на първото тримесечие е 619 млн. лева или 0.5% от прогнозния Брутният вътрешен продукт за годината. За този интервал има и по-подробна разбивка на приходите и разноските. Тя демонстрира, че към края на март постъпленията доближават 11.3 милиарда лева, което е с 371 млн. лева над сумата година по-рано. Увеличението идва както от данъчните, по този начин и от неданъчните доходи, до момента в който помощите понижават.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР