Бюджетът на МОСВ е 64 млн. Заварвам го с 10

...
Бюджетът на МОСВ е 64 млн. Заварвам го с 10
Коментари Харесай

Екоминистерството е с 10 млн. лв. дефицит към този момент

" Бюджетът на Министерство на околната среда и водите е 64 млн. Заварвам го с 10 млн. недостиг ". Това съобщи служебният министър на околната среда и водите Асен Личев, който показа на брифинг първите си усещания, откакто е поел управлението на министерството.

По думите му липсват основни политически и стратегически документи. Освен това той твърди, че не е признат националният план за ръководство на отпадъците и не е приключена националната предпочитана рамка. 

" Няма един лев за реализиране на главните политики на министреството до края на годината ", добави той.

Асен Личев изясни, че е желал при встъпването си в служба да забрани вноса на боклуци за изгаряне. " Оказа се, че нямам правна опция, тъй като всеки, който е получил сложно позволение, в което има изискване да изгаря боклуци, то няма по какъв начин да го забраня ", изясни служебният министър.

Той е желал също да стартира разчистване на реки, язовири и противозаконни сметища. " Обърнах се към шефа на ПУДООС да провежда и финансира този тип активност, само че той ми сподели: „ Аз мога и да не ръководя ПУДООС тази година, тъй като няма с какво ”. Направих я зам.-министър най-малко да й намеря работа ", съобщи Личев.

Министърът посочи, че Планът за възобновяване и резистентност ще бъде изменен и модифициран.

" Да вкараме в проекта един спа център в „ Овча купел “, който може да е най-големият в Европа, а и в света. Да създадем съоръжения за кинетично потребление на силата на река Дунав взаимно с ръмънците по протежението на общата ни граница. Това е приложено в Австрия. Другата ми огромна фантазия е да построим пристанище на Капитан Андреево ", изброи министър Личев. 

Припомняме, че преди да стане длъжностен министър Асен Личев бе дълготраен шеф на дирекция " Води " и е от дълго време в министерството на екологията, както и да се е казвало през годините. Във всяка една минута той може да каже оттока на всяка река, какъв брой остава до преливането й и коя дига е проблематична.

През 2004 година ръководеше създаването на Закон за ръководство на водите. Той бе признат на първо четене от Народното събрание и по-късно замразен вечно.
В него споделяше, че в случай че загубите по водопреносната мрежа са над 25% те би трябвало да са за сметка на ВиК или концесионера, а не да се надписват в сметките на потребителите.

При основаването на " Българския ВиК Холдинг ", който в този момент комисията на Мая Манолова проверява, Личев беше поканен за негов шеф от зам.-регионалния министър Николай Ненков. Не единствено отхвърли, а и разгласи, че тази конструкция е неефктивна и ненужна, а вкараните в нея 1 милиард лв. ще потънат в чекмеджета.

Личев е първият и към този момент единствен човек, който сложи казуса за изчезващите карстови води при градежа на автомагистрали.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР