Бюджет на икономическия растеж - така финансовият министър Асен Василев

...
Бюджет на икономическия растеж - така финансовият министър Асен Василев
Коментари Харесай

Проектобюджетът за 2022 година: Минимална заплата 710 лева, осигурителен доход до 3400 лева

Бюджет на икономическия напредък - по този начин финансовият министър Асен Василев показа финансовата рамка на проектобюджета за 2022 година, който ще влезе в действие от 1 април.

Заложените доходи в плана за държавен бюджет за 2022 година са 57,25 милиарда лв., а разноските - за 63,15 милиарда лв.. Предвижда се недостиг от 5,9 милиарда лв., или 4,1% от брутния вътрешен артикул (БВП), като в тази сума са включени и Covid ограниченията. Това са едни от главните параметри в показания през днешния ден от вицепремиера и министър на финансите проектобюджет за 2022 година.

Новият държавен дълг, който държавното управление може да тегли през нестоящата година, се планува да бъде до над 7 милиарда лв.. С три милиарда от тях обаче, ще бъдат рефинансирани остарели отговорности.

Увеличават се средствата за редица браншове, като за задачата ще се плануват и вложения в хора, съобщи Василев.

" С този бюджет се надявам да сложим началото на политика, в която страната не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а влага ", сподели финансовият министър.

" Бюджет 2022 година има три съществени акцента - повишаване на финансовите вложения освен със средства от Европейски Съюз, а и от националния бюджет. Ще има доста повишаване на вложенията в хора, тъй като това е " ключа " към икономическия напредък дълготрайно, както и към обществена правдивост и подсигуряване на съответен стандарт на живот на всички жители ", съобщи министър Василев.

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лв., удостовери вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. До тази сума се усилва и компенсацията за майчинство през втората година.

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли, сподели още Асен Василев.

Максималния застрахователен приход се подвига от 3000 лева на 3400 лв.. В тази връзка Василев разяснява, че " оптималният застрахователен приход, както и минималната заплата, би трябвало да се движат в тандем със междинната работна заплата ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР