Бюджет 2023 е най-късно направеният в съвременната ни история. За

...
Бюджет 2023 е най-късно направеният в съвременната ни история. За
Коментари Харесай

Дянков: Няма да изпълним критериите за еврозоната преди 2028 година

Бюджет 2023 е най-късно направеният в актуалната ни история. За мен това е елементарно изработен бюджет. В смисъл – вземат се лесните решения, а сложните се оставят за по-късно. Не съм склонен да се вземе облагата на всички държавни търговски сдружения – и в енергетиката, и в оръжейната промишленост, и по този начин да се закърпи бюджетът. Докато сложни решения – да се върне Данък добавена стойност на равнището преди Коронавирус рецесията – не са взети.  Това съобщи в ефира на някогашният финансов министър Симеон Дянков, разяснявайки плана за Бюджет 2023.

Той предизвести, че някои от държавните сдружения може да стигнат и до банкрут. „ изключително в енергетиката, където и преди страната иззе огромна част от облагите им. Това стана и предходната година, и при започване на тази година. А в този момент желаят да вземат на 100 % за предходната година останалите пари. Така държавните сдружения няма да могат да влагат ”, акцентира той. И добави, че сходна е обстановката и в оръжейния бранш.

Дянков разяснява, че в случай че се върне Данък добавена стойност на равнището преди Коронавирус рецесията, това ще налее още 400 млн. лв. до края на годината. „ Другата непопулярна мярка, която беше избегната, беше да се отрежат енергийните помощи за бизнеса. От това можеха да влязат още към 800 млн. лв. в хазната до края на годината. Но това е елементарно изработен бюджет и кабинетът не съумя да влезе в по-непопулярни ограничения. Това значи, че още от идната година ще имаме недостиг над този на Маастрихтските критерии. Тоест прогнозата е за над 3,6 на 100.

Такива са прогнозите и за 2025 година. Това действително значи, че ние, или по-скоро финансовият министър се отхвърля от влизане в еврозоната преди 2028 година ”, категоричен  е той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР