Бюджет 2023 Бюджет и финансиСоциалната комисия прие пенсиите да се

...
Бюджет 2023 Бюджет и финансиСоциалната комисия прие пенсиите да се
Коментари Харесай

Удължаването на бюджета мина първото сито, но трудното тепърва предстои

Бюджет 2023 Бюджет и финансиСоциалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “Бюджет и финансиДепутатите чакат удълженият бюджет да работи до юли
Депутатите утвърдиха на първо четене законопроекта, с който действието на бюджетите на страната, на Здравната каса и на Общественото обезпечаване се удължават до приемането на нови от постоянно държавно управление. По всяка възможност това ще стане през лятото на идната година. Гласуването се случи в границите на свиканото изключително съвещание на Народното събрание и след тричасови нападки както сред партиите в пленарната зала, по този начин и по адрес на президента Румен Радев – от страна на „ Продължаваме промяната “.

Законопроектът не бе подсилен само от „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ Възраждане “. Гласове „ за “ дадоха представителите на Българска социалистическа партия, само че с ангажимента, че сред двете четения ще внесат оферти за разноски в обществената сфера за над 1 милиарда лева В това число влиза повдигането на минималната заплата на 850 лева, повдигане на пенсиите от 1 януари, еднократни помощи при раждане на дете, безвъзмездни учебници за учениците и други.

Повечето от тези оферти към този момент бяха отхвърлени по време на разискването на промени в Кодекса за общественото обезпечаване. По всяка възможност тези оферти още веднъж няма да бъдат подкрепени, защото съгласно специалисти ще нарушат Закона за обществените финанси. Тогава остава неразбираемо по какъв начин би гласувала левицата дефинитивно при липса на поддръжка за нейните цели и дали планът на процедура ще се трансформира в закон.

Математиката демонстрира, че в случай че никоя от трите въздържали се партии не смени позицията си, а Българска социалистическа партия отдръпна поддръжката от законопроекта, той няма по какъв начин да бъде признат.



Именно поради заканите за сходни скъпи оферти някогашният финансов министър Асен Василев акцентира, че е нужно да се внесе бюджет за идната година, тъй като другояче ще се стигне до „ обезчестяване на бюджетния развой “.

От „ Продължаваме промяната “ непосредствено упрекнаха президента Румен Радев за замразяването на подоходната политика с неналичието на бюджет.

Когато нямате пари да си платите медикаментите, сещайте се – господин Румен Радев. Когато не ви стигнат парите да си платите парното тази зима, сещайте се кой е отговорен – господин Румен Радев. Когато нямате пари да купите подарък на децата си тази Коледа, сещайте се кой е отговорен – господин Румен Радев “, разяснява депутатът Искрен Митев.

Служебния министър председател Гълъб Донев отговори на нападките с дежурния мотив, че бюджет няма да бъде импортиран поради популизма в Народното събрание.

Уверявам българските жители, че няма да останат на мрачно и студено тази зима “, сподели Донев.

Напрежение в залата имаше и сред досегашните съдружни сътрудници – Българска социалистическа партия и „ Продължаваме промяната “ – които в последните седмици чертаят все по-дебели линии между тях поради готвения ремонт на Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини.

По време на дебатите „ Демократична България “, Движение за права и свободи и „ Български напредък “ съвсем не взимаха присъединяване, като в самия край така наречен „ градска десница “ обоснова решението си да гласоподава „ въздържал се “ с опасенията, че за бюджет от постоянно държавно управление може би ще би трябвало да се чака чак до юни или юли 2023 година

Разчитате на положителното осъществяване при започване на годината, само че естествена година ли ще бъде “, обърна се с риторичен въпрос Мартин Димитров към служебния кабинет.

В допълнение към това Асен Василев предизвести, че без признат бюджет България доста мъчно би могла да тегли дълг –  както от вътрешния пазар, по този начин и от външните, а в случай че въобще успее, това ще бъде на висока цена.
Промените от 1 януари
Идеята е с удължаването на тазгодишния бюджет да се запазят данъчните облекчения за деца, всички заплащания, свързани с линията на беднотия на избраното равнище от 504 лева, да се резервира размерът на общата годишна квота на ваучерите за храна, да останат понижените данъчни ставки по Данък добавена стойност за периода, признат от Народното събрание, и да се обезпечи подпомагането на бизнеса поради високите цени на електрическата енергия.

С по този начин оферти план минималната работна заплата се замразява на 710 лева, а нарастване на пенсиите се планува само от 1 юли по така наречен „ швейцарско предписание “.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинудължаване Бюджет 2023 Асен Василев длъжностен кабинет Българска социалистическа партия обществени разноски ПоследниНай-четениБюджет и финанси 156 Удължаването на бюджета мина първото решето, само че сложното занапред следва Телекомуникации 348 Vivacom построява нова наземна станция за OneWeb в България Транспорт 360 Строежът на столичното метро до „ Слатина “ стартира при започване на 2023 година Политика 948 Кабинетът „ Петков “ е трансферирал без право отговорността за пътищата на Народно събрание Компании 6878 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Накратко 6114 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Политика 6088 Катар заплаши да изтегли вложенията си от Лондон Бюджет и финанси 4496 „ Нулев Коронавирус “: Китай към този момент се трансформира в риск за световната стопанска система Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всички„ Нулев Коронавирус “: Китай към този момент се трансформира в риск за световната икономикаИзпълнението на проектите за възобновяване в Европейски Съюз напредва
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР