Бюджет 2023 Бюджет и финансиМинималната заплата скара синдикати, бизнес и

...
Бюджет 2023 Бюджет и финансиМинималната заплата скара синдикати, бизнес и
Коментари Харесай

Правителството прие „удължителя“ на Бюджет 2022

Бюджет 2023 Бюджет и финансиМинималната заплата скара синдикати, бизнес и министриБюджет и финансиМинимална заплата от 850 лева ще усили недостига със 700 млн. лева
Правителството на Гълъб Донев утвърди на свое изключително съвещание законопроект, който да продължи действието на тазгодишния бюджет и след 31 декември – до сформиране на постоянно държавно управление. Законопроектът, който би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание, обгръща огромния Държавен бюджет, както и двата по-малки – на Здравната каса и на Общественото обезпечаване.

Въпреки че създаде няколко разновидността за Бюджет 2023, някои с мрачни прогнози за големи задължения и потребност от повдигане на налози, служебното държавно управление в последна сметка се отхвърли да внася който и да било от тях. Сега предлагането е да се работи месец за месец с по 1/12 от фискалната рамка за 2022 година

Премиерът и неговият финансов министър Росица Велкова аргументираха действието си с опасения, че фрагментираният парламент и слабите изгледи за сформиране на държавно управление ще доведат до предизборни наддавания и раздуване на държавните разноски.

По време на днешното съвещание Донев още веднъж повтори тезата си, че управническата философия на всяко държавно управление намира израз точно в закона за бюджета, само че служебният кабинет не разполага с нужната парламентарна поддръжка, с цел да предлага свои хрумвания и политики в полза на жителите.

Проектът на така наречен удължителен закон планува до момента в който няма признат финансов проект за идната година, страната да се вмести в разноските, направените през съответния месец на 2022 година, като към тях се прибавят и гласуваните досега нови отговорности. Тоест страната ще продължи да действа и да заплаща към този момент признатото през тази година нарастване на пенсиите и на някои заплати в обществения бранш.

Припомняме, че по сходен метод стартира и 2022 година, когато кабинетът „ Петков “ съумя да прокара бюджета едвам през март и влезе в действие от април. Един от главните проблеми и тогава, и в този момент се оформя подоходната политика. Именно тя скара през днешния ден министри, синдикати и бизнес по време на изключителното съвещание на тристранния съвет. Синдикатите отхвърлиха да поддържат законопроекта, защото в условия на висока инфлация се замразява минималната заплата на 710 лева, а с това и всички свързани с нея обществени и други заплащания.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР