Бюджет 2022 нарушава критериите за приемането ни в еврозоната, каза

...
Бюджет 2022 нарушава критериите за приемането ни в еврозоната, каза
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Бюджет 2022 нарушава критериите за приемането ни в еврозоната

Бюджет 2022 нарушава критериите за приемането ни в еврозоната, сподели в Студио Actualno макроикономистът Любомир Дацов, заместник-министър на финансите в държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" и член на Фискалния съвет. Поне година бюджет 2022 не би трябвало да се пипа, с цел да не провокира по-висока инфлация, счита той.

Майсторството на ръководството е да направиш по този начин, че бюджетът да бъде безпристрастен по отношение на икономическия цикъл, което е най-важното най-малко от позиция на теориите, които сега преобладават и се съблюдават, в ръководството на бюджета, както е признато. И по отношение на това нещо ти към този момент правиш съответните калкулации къде се намираш и определяш в действителност проциклична или антициклична политика водиш. Като предписание е хубаво държавното управление да води антициклична политика или най-малко да бъде най-малкото неутрално. Когато към този момент водиш проциклична политика, проциклична в изискванията на добре работеща стопанска система на напредък, имаш проциклична политика, това води до прегряване на стопанската система и предизвикваш рецесия. А пък в случай че е в долна мъртва точка, т.е. в случай че в страната има рецесия и ти в допълнение засилиш тази рецесия, което значи процикличност, това значи вместо 1, 2 или 3% спад на брутния вътрешен артикул, ти да допринесеш да стане 4-5%.

В случая ние сме в прям, бодящ очите риск, в случай че се реализира този бюджет. Според мен отклоненията в него са подчертани трагично, все едно, че си в спектакъл и когато е в театъра и на някакво шоу, някои неща преднамерено се драматизират и се акцентират какъв брой по-силни да бъдат.

Този бюджет има доста такива характерности, които преднамерено са направени да бъдат прекомерно трагични, прекомерно артистични, както се споделя, с цел да привлекат вниманието и да бодат очите.

Дали растежът от 4,8% е реален? Това е въпрос на сюжет и на допускане. Ако има там едни 10 или 15%, които, в случай че се осъществя всичко това, което е заложено, може да бъде реализиран един подобен напредък.

Друг е въпросът, че това не е резистентен сюжет, тъй като още на идващите две години мигновено растежът пада надолу. Т.е. при толкоз доста вложения, които ще бъдат вкарани, и при тази агресия на бюджета, която той прави, не е разумно отвън тази година, сегашната, близо с 20% бюджетът да падне надолу. Т.е., тъй като той отива някъде с 3,5-3,7% от 4,8.

Майсторството е да направиш фактически, тъй че през бюджета като инструмент би трябвало да подкрепиш преструктуриране на стопанската система и нещо, което се случи през последните 10 години – рухването на капацитета на Брутният вътрешен продукт. Качеството на вложенията е малко, вложенията са били незадоволителни за интервала, човешкият запас, като количество и качество е непълен, а съчетанието сред инвестиция и човек не дава задоволително положителни резултати. Всичко това се назовава на теоретичен език индустриална функционалност и с нея се дефинира този капацитет. Трябва да се работи във всички сфери, с цел да се създадат обилни крачки и вместо сегашните 2-3% капацитет на Брутният вътрешен продукт, приказваме за номинален Брутният вътрешен продукт, да се отиде да вземем за пример на едни 5,6, 7% тъй че стопанската система да има опция, в това число и в положителни времена, в това число и 8% да направи напредък, което, даже остарели страни, за които не е обичайно това нещо, направиха този напредък след рецесията. Да, махалото отиде на другата страна, България и това нещо не можа да направи.

По отношение на инфлацията, не е добре да давам образеца за гасенето на огън с бензин, тъй като съм го казвал доста пъти. Но в действителност когато правиш в растяща внезапно стопанска система дефицити, това нормално води до усилване на инфлацията. Основно предписание, минимум тъй като нарушаваш другото предписание, което е, че първо би трябвало да свиеш този недостиг, с цел да потиснеш потреблението, за жалост неприятна работа, само че е работа на бюджета да го направи. И другото нещо – има едно главно предписание, че не би трябвало да има автоматизирана промяна на приходите в бюджета или другите помощи, които се дават. И в случай че във времето има някаква актуализация, тя би трябвало да бъде най-малко със забавяне от шест месеца до една година. Поне една година не би трябвало да се пипа бюджетът или най-малко да бъдат препоръчани структурни ограничения по този начин, че този бюджет да не провокира фактически инфлация.

Риторичен въпрос е дали този бюджет ще попречи на по-бързото ни приемане в еврозоната. Той не извършва критериите и ги нарушава.

Още повече, че има нещо доста забавно – постоянно, когато не се извършват критериите правилото на законодателството е, че изисква най-малко да има едно изпитание всяка последваща година с 0,5% да се понижи структурния недостиг. Тук такова нещо няма. Все едно, че не съществуват разпоредбите и на теб не ти пука. Поне това е сюжетът, който е заложен за втората и третата година. Нека да кажа, че аз нямам доверие, че нито този бюджет ще бъде в тези рамки, нито пък идващите години по този начин, както са заложени ще бъдат в същите тези рамки.

Големият проблем, в случай че погледнете чисто структурно, през 2022 година е, че ние в действителност виждаме нещата, които берем като плодове от 2021 година

Първо тъй като всички се правеха на добрички и е показателно, както във всички сфери на живота, когато някой се прави на добър за твоя сметка, нормално на теб ти излиза доста солено. Затова постоянно когато някой стартира нещо да ми дава, стартира да свети една алена лампичка че нещо не е наред. Мисля, че всички хора би трябвало да имат това поради и да им свети алената лампичка, че очевидно нещо не е добре, като някой желае нещо да им даде като на елементарни индианци. Рано или късно, когато правиш дефицити за дълъг интервал, можеш да замаскираш нещата с взимането на дълг, само че идва моментът, в който би трябвало да си платиш сметката.

Политиката на приходите е продължение на това, което се случи 2021-а, както споделих. Там просто подвигнаха доста базата. И сега, заради това, че подвигнаха внезапно базата и нещата не престават, внезапно ти харчиш едни големи пари. Там нямаше по какъв начин да се оцени всичко, тъй като някои неща важаха за два-три месеца, други бяха признати в края на годината и в този момент ние виждаме цялата доброта, която служебното и предходното държавно управление, и това държавно управление също препотвърди тези ограничения, продължавайки да обръща от сякаш краткотрайни ограничения за пенсиите, в непрекъснати. Което апропо като говорихме първоначално за преизчисляване на индикаторите ще даде отражение, тъй като в случай че е краткотрайна помощ, тя се изключва от изчисленията, но ние я преструктурирахме в перманентна тази помощ, тя влезе в базата, което автоматизирано изисква да бъдат поправени тези калкулации. Това в допълнение утежнява нещата.

Още – във видеоматериала.



Още от ИНТЕРВЮ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР