Бюджет 2022 Бюджет и финансиЗа 12 часа депутатите приеха само

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиЗа 12 часа депутатите приеха само
Коментари Харесай

„Въпрос на национална сигурност“: Депутатите отказаха да вдигнат заплатите в МВР

Бюджет 2022 Бюджет и финансиЗа 12 часа депутатите одобриха единствено рамката на Бюджет 2022Бюджет и финансиВасилев: Без промяна няма да има повече пари за служители на реда и пожарникари
Депутатите дефинитивно утвърдиха бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2022 година, като отхвърлиха да усилят полицейските заплати на този стадий. Очаквано бе признато консервативното предложение на финансовия министър Асен Василев. За нарастване на заплатите служителите на реда и пожарникарите упорстват към този момент няколко месеца, само че съгласно финансовия министър то може да се случи единствено след промени и повишение на успеваемостта в Министерство на вътрешните работи.

Предложения за повдигане на заплатите бяха импортирани от опозицията в лицето на ГЕРБ и „ Възраждане “, само че макар дебата по тематиката, депутатите от ръководещото болшинство не утвърдиха плановете. Идеята на някогашните ръководещи бе за 15% растеж на заплатите, което би коствало на бюджета 277 млн. лева Предложението на „ Възраждане “ пък бе за 10%, или увеличение бюджета със 182 млн. лева

Бившият вътрешен министър на ГЕРБ Христо Терзийски разкритикува оферти бюджет за Министерство на вътрешните работи и уточни, че заплатите на чиновниците на реда са въпрос на публичен интерес и национална сигурност.

Има тематики и области, по които е редно да има последователност, без значение кой е на власт “, разяснява Терзийски и уточни, че отношението на финансовия министър към Министерство на вътрешните работи е обидно и „ поврежда престижа на хилядите почтени чиновници “.

Припомняме, че служителите на реда и пожарникарите на няколко пъти излязоха на митинг с искане за 20% по-високи заплати.

Терзийски добави, че работещите в Министерство на вътрешните работи са и измежду най-уязвимите от ускорената инфлация поради ограничеността им от приемане на странични приходи от спомагателни трудови връзки.

Те имат потребност от заслужен най-малко, с цел да извършват отговорностите си “, добави Терзийски.

В последна сметка Движение за права и свободи поддържа и двете оферти, само че това не бе задоволително и наложеният бюджет на Министерство на вътрешните работи бе в размер на 2.1 милиарда лева или съвсем без смяна по отношение на 2021 година Ръст е заложен на разноските за вложения в спортни уреди на Министерство на вътрешните работи - в размер на 9 млн. лева

„ Без нарастване на заплатите служителите на реда ще отидат не във фитнесите, а на предварителни избори “, обявиха от „ Възраждане “.

От ГЕРБ показаха мнение, че одобряваният през днешния ден бюджет към този момент не е настоящ, защото както министърът на финансите бе посочвал, той не е юридически с вероятност за военни дейности в Украйна.

Иначе като цяло финансовият министър е срещу нарастването на заплати в която и да е конструкция на държавната администрация на този стадий без да са извършени разбори къде може да бъдат направени икономии. Той позволи по-високи заплати за служителите на реда вероятно от средата на годината единствено след извършен от него и негов екип разбор в министерството.

Още до момента в който бе длъжностен министър на финансите Василев показа данни, съгласно които България е преди всичко в Европейския съюз по разноски за полиция като % от Брутният вътрешен продукт.



Според изнесените през лятото статистики България е и измежду страните в Блока с най-вече служители на реда на 100 хиляди души население. Министерство на вътрешните работи е и измежду структурите с най-високи разноски за личен състав от държавния бюджет - дружно с общините и военното министерство.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР