Бюджет 2022 Бюджет и финансиМФ ще опита да набере 4

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиМФ ще опита да набере 4
Коментари Харесай

България няма да тегли повече външни заеми тази година

Бюджет 2022 Бюджет и финансиМФ ще опита да набере 4 милиарда лева от външните дългови пазариБюджет и финансиВасилев и депутатите са завещали големи задължения на България
До края на 2022 година Министерството на финансите не възнамерява друго излизане на външните финансови пазари. Това се показва в позиция на ведомството във връзка пласираните на 15 септември две излъчвания 7- и 12-годишни еврооблигации на обща стойност 2.25 милиарда евро (4.4 милиарда лева.). По-краткосрочната емисия е на стойност 1.5 милиарда евро и лихвен ваучър 4.125%, а дълготрайната – с размер от 75 млн. евро и лихвен ваучър 4.625%.

Финансово министерство показва, че има ясно изразена наклонност през втората половина на 2022 година в Европейския съюз и в международен мащаб за ускорение на инфлацията, водеща до стягане на паричната политика от централните банки на най-големите стопански системи, и неподходящи вероятности за закъснение или спад на икономическата интензивност. Това са измежду главните фактори, определящи настоящото положение и динамичност на интернационалните финансовите пазари, на които беше осъществена трансакцията.

От ведомството изясняват, че в идните месеци цената и достъпът до дългово финансиране ще съставляват все по-голямо предизвикателство пред суверенните емитенти на дълг, предвид на продължаващата геополитическа неустановеност, високата инфлация и политиката на Европейската централна банка и Федералния запас за продължаващо нарастване на главните лихвени проценти.

В осъществяване на признатия от Народното събрание бюджет за актуалната година, служебното държавно управление е длъжно да обезпечи нужната ликвидност за застраховане на заложените в бюджета разноски, които по проект надвишават плануваните данъчни приходи. Резултатът, който постигнахме като емитент, отразява трендовете на интернационалните пазари за повишаване на паричния запас в изискванията на световна икономическа и политическа неустановеност “, разяснява министърът на финансите Росица Велкова след приключването на дълговата интервенция.

Получените средства от външните пазари ще се употребяват за финансиране на планувания недостиг за тази година по консолидираната фискална стратегия от 6.2 милиарда лева (4.1% от БВП), за обезпечаване на нужните средства за рефинансиране на дълга в обращение и за застраховане на законово регламентираните равнища на фискалния запас.

Емисията е част от Средносрочната световна стратегия за издаване на дълг на интернационалните финансови пазари, като до постигане на лимита на Програмата остават 2.1 милиарда евро. Дълговата интервенция е в границите на избрания оптимален размер от 10.3 милиарда лева на новия дълг, който може да бъде стихотворец през 2022 година, заложен с актуализацията на бюджета за 2022 година

До момента на емисията привлеченото дългово финансиране за тази година бе в размер на 1.8 милиарда лева, осъществено посредством разпространение на ДЦК на вътрешния пазар в интервала март – май 2022 година Отчитайки размера на издадените еврооблигации, общият размер на държавния дълг ще доближи 34.5 милиарда лева (съгласно националната методология), което съставлява 22.9% от прогнозния Брутният вътрешен продукт за 2022 година

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР