Бюджет 2022 Бюджет и финансиБългария няма да тегли повече външни

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиБългария няма да тегли повече външни
Коментари Харесай

МФ пласира 200 млн. лв. вътрешен дълг при висока лихва

Бюджет 2022 Бюджет и финансиБългария няма да тегли повече външни заеми тази годинаБюджет и финансиПравителството изтегли 4.4 милиарда лева външен заем
Пласира сполучливо на вътрешния пазар държавни скъпи бумаги (ДЦК) за 200 млн. лева Облигацията е деноминирана в лв. и е с падеж 27 юли 2026 година Заедно с пласираните до момента през годината, общата сума, продадена на локалния пазар, доближава 2 милиарда лева

Среднопретеглена годишна рентабилност е в размер на 3.01%. Тя е доста по-висока от всички излъчвания на вътрешния пазар през годината. За съпоставяне, на последния аукцион, извършен на 9 май 2022 година, на вътрешния пазар бяха пласирани ДЦК за 300 млн. лева при междинна годишна рентабилност 1.33%. Месец по-рано – на 11 април – имаше различен търг, на който бяха продадени бумаги за 500 млн. лева при 0.88%.

Припомняме, че предходната седмица служебното държавно управление излезе на интернационалните дългови пазари, като съумея да набере от там 2.25 милиарда евро (4.4 милиарда лева.). Към двете излъчвания – 7- и 12-годишни – имаше огромен инвеститорски интерес, като презаписването беше близо два пъти. Но поради забавянето на пласирането от страна на предходното държавно управление и повишението на главните лихви в Съединени американски щати и Еврозоната и двете са с доста високи лихви, заради което  МФ разгласи, че повече няма да пласира облигации на открито тази година. По-краткосрочната е с лихвен ваучър 4.125%, а дълготрайната – с лихвен ваучър 4.625%.

Експерти разясниха, че в случай че България беше излязла на интернационалните пазари още през април,  цената на финансирането можеше да е двойно по-ниска. Изчисленията демонстрират, че поради неверната фискална политика на някогашния финансов министър Асен Василев страната ще губи по към 90 млн. лева годишно от по-високите лихви, или към 1 милиарда лева за целия интервал на двете облигации.

От Министерството на финансите в този момент оповестиха, че общият размер на подадените поръчки за пласираните на 19 септември облигации са достигнали 301.05 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 1.51. Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 147 базисни точки.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките с 61.2%, следвани от гаранционните фондове – 16%, пенсионни фондове – 10%, застрахователни сдружения – 6%, капиталови медиатори – 1.8% и други – 5%.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР