Бяло вино Обикновените бели вина подхождат на по-леки храни: ордьоври, риби

...
Бяло вино
Обикновените бели вина подхождат на по-леки храни: ордьоври, риби
Коментари Харесай

Кое вино кога и с какво се поднася?

Бяло вино

Обикновените бели виновност подхождат на по-леки храни: ордьоври, риби със сос, майонеза, хайвер, варени и печени птици, мозък, агнешка скара, гъби, бюрек от тиквички, панирано цветно зеле, зеленчукови пюрета с яйца, макарони, юфка, баница, щрудели, кейк, грис халва и др.

Фините бели виновност се пият на драго сърце при поднасяне на бисквити, козунак, пасти, торти и други сходни десерти.

Белите виновност се сервират охладени до 8-10 градуса. Ето за какво е хубаво през горещите летни дни и в затоплените салони през зимата бутилките с бяло вино да се поставят в купа с натрошен лед, която се слага в средата на масата.

Не е хубаво да се охлажда бялото вино, като се пускат късчета лед в чашите. То се разрежда и губи от усета си.

За белите виновност подхождат безцветни чаши със столчета, най-често във форма на лале.

Розе

 Вино Розе

Розовите виновност могат да се поднесат при сервиране на сандвичи, кренвирши, леден език, студена патица, пълнени яйца, печено агнешко месо и други, както и десерти, сладкиши или леки следобедни закуски.

Червено вино

Червените трапезни виновност, които са богати на танин, се съчетават добре с ястия, приготвени с по-тлъсти меса. Танинът отстранява чувството на тежест от погълнатите тлъстини.

Червените виновност се сервират в цилиндрични или конусообразни чаши със или без столче.

Бутилките с алено вино се внасят в салона или в стаята няколко часа преди поднасянето, с цел да добият стайна температура. Те не би трябвало да се затоплят в съд с кипяща вода или да се увиват в намокрена с гореща вода забрадка. Този метод на стопляне трансформира букета на виното. Ако се постанова виното да се стопли бързо, то се налива в затоплен стъклен или емайлиран съд, само че и в този случай се намаляват вкусовите му качества.

Памидово вино

 Памидово вино се сервира

Памидовите виновност подхождат на ястия, приготвени с месо от млади животни и птици, като: агнешко печено, агнешко бутче по маджарски, агнешка пълнена плешка, млечен гювеч, всички типове кебапи от младо телешко месо, дроб сарма, пълнени шерденчета, карфиол на фурна и други сходни ястия.

Гъмза

Гъмзовите виновност подхождат на ястия с месо от по-стари животни: свински пържоли, телешки котлети, салами, говеждо с картофи, черен дроб, пълнен далак и др.

Мелнишко вино

Мелнишките виновност заради огромната си тръпчивост подхождат на ястия, приготвени с по-тлъсто месо: свинско печено, свински тлъсти пържоли, балканско агне, тлъста патица, пуйка, шунка, свинско с ориз и други На такива ястия подхождат и маврудовите виновност.

Десертно вино

 Десертно вино

Специалните (десертни) виновност се сервират при сервирането на десерта, както и при следобедни закуски или късно вечер на приятелски трапези, публични приеми и др.

Заедно с виното се предлага газирана вода.

Изборът на десертното вино по тип, наслада, здравина и цвят зависи от типа на поднесения десерт.

На плодове, бисквити, леки сладкиши, целувки, ореховки, кремове, кейкове и други подхождат бели десертни виновност.

На тежки сладкиши - саралия, реване, кадаиф, бине суфле, маслена торта и други, подхождат червени десертни виновност.

Шампанско

При довеждане докрай на другарско или фамилно празненство, както и при привършване на формален прием поднасянето на чаша шампанско, покачва настроението и добавя удоволствието от обяда или вечерята.

Шампанско може да се сервира и при следобедно празненство с фини дребни сладки - примерно петифури, орехови сухи сладки, бишкоти, леки торти, ябълкови крокети и др.

При отварянето на бутилките с шампанско би трябвало да се предотврати излитането на тапата под натиска на въглеродния двуокис, при което изтича част от виното. Ето за какво, откакто се смъкна телената кошничка от гърлото, добре е някой да придържа с ръка тапата.

Шампанското се налива в чашите от ниско, без разлюляване. Налятото вино се изпива бързо, само че на глътки, а не едновременно. Ако престои налято в чашите, усетът му се утежнява.

Пелин

 Вино Пелин Снимка: Теодора

Българският пелин - елементарен или горчив, може да се сервира като аперитив и през време на ястие. Той замества белите и розовите виновност и при поднасянето на тлъсти ястия със свежестта и горчивината си конкурира алените виновност.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР