Бяло-синьо-бяло.Флагът се вееше в центъра на София, редом до синьо-жълтото

...
Бяло-синьо-бяло.Флагът се вееше в центъра на София, редом до синьо-жълтото
Коментари Харесай

Те искат да изтрият кръвта от Русия. Чие е бяло-синьо-бялото знаме?

Бяло-синьо-бяло.

Флагът се вееше в центъра на София, паралелно до синьо-жълтото знаме, на шествието срещу войната на Русия и в поддръжка на Украйна и гордия ѝ народ. Непознатият до наскоро знак се виждаше и по други площади в сърцето на Европа и оттатък океана на митингите против нашествието на Владимир Путин и режима му.

Чие е знамето?

Бяло-синьо-белият байрак е новото знаме на руснаците, които са срещу войната в Украйна. 

Идеята се заражда по време на демонстрациите в Берлин още в първите дни на нашествието.

Кай Катонина е UX дизайнер с съветски паспорт и родословие. Сега живее в немската столица и е измежду първите, озовали се на улицата с афиш в ръце против варварството на Путин. Първоначално носи девиз като останалите - “Не на войната ”. Забелязва, че последователно по знамената и плакатите на другари и съидейници стартира да се появава допълнение - “Аз съм руснак и съм срещу войната ”. Журналистите на терен реагират незабавно.



„ Започнаха да се доближават с неспокойствие: “Уау, вие сте руснаци! И протестирате! ” Бяха сюрпризирани, макар че несъмнено цялото рускоговорящо население на Берлин беше на митинга – в това число белоруси и доста руснаци ”, споделя Кай пред изданието “Медуза ”. Така се стига до консенсус, че руснаците срещу войната и Путин имат потребност от общ, сплотяващ ги знак. За да не наподобява, че срещу нашествието са всички хора, а всички руснаци поддържат войната. 

Денят е 28 февруари – четири дни след нахлуването на Русия в Украйна. Кай разгласява своята версия на съветското знаме във Фейсбук.

То доста наподобява на формалния съветски държавен байрак. Но е “без алената, кървава линия “. Кървавочервеното е сменено с бяло. 

Оказа се, че други руснаци са стигнали до сходни концепции за бяло-сини флагове. Ден преди Кай да разгласява своята, арт управител, който живее в Русия, също предлага бяло-синьо-бял знак.

Публикува го в обществените мрежи, само че избира да остане неизвестен – от съображения за сигурност. Пред “Медуза ” обаче споделя, че върви на улични митинги в страната си още от 2010 година и още тогава открива, че бунтуващите се руснаци имат потребност от общ, нов знак.

“Официалният трибагреник се употребява както от Кремъл, по този начин и от опозицията и след многочислени войни, спортни кавги и голям брой други неприятни събития, то загуби своята тежест, меродавност. А бялата лента - знак на митингите на Русия през 2011-2012 година - е от дълго време забравена ”, изяснява анонимният създател от кое място е пристигнало вдъхновението.  

Знамето към този момент се е родило и обикаля и обществените мрежи, набирайки известност, и улиците на европейските градове. Никога не е имало разногласия кой в действителност го е основал - и Кай, и арт мениджърът са съгласни, че флагът в бяло-синьо-бяло е „ взаимно създание на хората “.

„ Наистина групов митинг. Много е направено от разнообразни хора, всички самостоятелни един от различен. Взаимно ентусиазъм. И това е ключът към триумфа “, споделя Кай пред съветската медия. „ Няма значение кой е създателят. Уверен съм, че всички измислихме знамето по едно и също време. Най-важното е, че пуска корени ”, добавя и живеещият в Русия деятел. 

Нито един от двамата упоменати обаче няма общо с появилия се специфичен уебсайт, който разказва новия знак като “Флаг на прелестната Русия на бъдещето. Символ на свободата и мира ” (Flag of the Wonderful Russia of the Future. A symbol of freedom and peace).

Едно от обясненията в него е, че националният байрак – бяло-синьо-червено – се е трансформирал в знак на кръвта, на войната, на експанзията по целия свят. “Ние не сме хора, които поддържат властническия режим и войните, по тази причина не можем да го използваме повече ”, написа в страницата. Като неин създател е посочен Митя Моровов-Шейнер – дизайнер, фотограф, лингвист. 

Защо тъкмо бяло-синьо-бяло?

Обясненията за какво тъкмо това са цветовете, са доста и разнообразни, само че се допълват едно друго. Едно от най-практичните за времена на митинги дава Кай: признакът елементарно се пресъздава на всички места и с подръчни средства. Просто на бял декор рисуваш или пришиваш синя линия по средата и си подготвен с първото си обръщение си за шествие. Послание, което сплотява. Това изяснява и за какво не е заложен експлицитен колорит на синьото, което се употребява.

Друга символика е споменаването на  бившето знаме на Велики Новгород, град, за който се приказва като за „ люлката на съветската народна власт “. Според арт мениджъра от Русия въпросът за Новгород е „ идеологически значим “ тъкмо в този момент, до момента в който войната в Украйна бушува.

„ Част от първичната концепция беше да се загатва Новгород, историческият център на Северна Русия, и има няколко аргументи за това. На първо място, това е алегорично отменяне на похищението върху територията на Южна Рус – Киевска Рус – и на всевъзможни искания към самостоятелни територии, които преди този момент са били част от Руската империя с трикольорното знаме. Второ, това е алегоричен респект към Новгородската република, която е сложила началото на децентрализирана обществена администрация. Трето, това е отменяне на царската, автократична страна и на авторитаризма и военната агресия ”, споделя той още веднъж пред “Медуза ”.



Трето пояснение е аналогията с простичкия бяло-червено-бял знак на митингите, които наскоро избухнаха и в Беларус. И бяха смазани със мощ от режима на приятеля на Владимир Путин  - Александър Лукашенко - двамата диктатори, които през днешния ден са дружно против Украйна.

И още - бяло-синьо-бялото знаме припомня и за небето и снега. Вече не се употребява от някоя страна като народен байрак... 

В знамето на мира и свободата го няма аленото, което – в случай че съгласно най-разпространената версия за символиката на съветския народен байрак е маркер за “кураж, обич ”, то през днешния ден се асоциира с кръв, експанзия, принуждение, война. 

„ Символите получават каквото и значение да им дадем “, има вяра Кай Катонина. Не счита, че новото знаме ще стане известно в самата Русия. А и то към този момент докара до арести в страната на Владимир Путин.  Но знамето към този момент живее личния си нов живот и сплотява руснаците, които се противопостяват на войната и на диктатора.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР