Бяла тениска, бяла риза, сини дънки, малка черна рокля и

...
Бяла тениска, бяла риза, сини дънки, малка черна рокля и
Коментари Харесай

5 любими класики в гардероба ни и историите зад тях

Бяла тениска, бяла риза, сини дънки, дребна черна рокля и тренчкот – всяко момиче би трябвало да има тези неща в дрешника си. Да, някои от тях носим съвсем всекидневно, а други пазим за избран мотив или подобаващ сезон. И в случай че приказваме за капсулен дрешник, то те ще са изцяло задоволителни, с цел да стартираме построяването му и да допълваме по отношение на личния си жанр и потребности. Как обаче тези неща са се трансформирали в класика, вземат решение да проучат от WWD и за задачата се срещат с Валери Стийл от Museum at the Fashion Institute of Technology и Каролайн Стивънсън от London College of Fashion. 

Дънките

Преди чакахме с неспокойствие да пристигна уикенда, с цел да ги облечем, изключително тези от вас, които съблюдават непоколебим офис дрескод, само че тази година ни сложи в обстановка, в която те се трансфораха в най-хубавото многообразие от другояче по-комфортните спортни панталони. Може би сте чували думите на Ив Сен Лоран, че доста би желал тъкмо той да е изобретил. Това дело нормално се приписва на Леви Щраус и Джейкъб Дейвис, които получават патент в края на XIX век, тъй като способстват за популяризирането на дънките. Но съгласно Валери Стийл напълно не би трябвало да им се приписва ролята на изобретатели, по този начин както не може на никого да се приписва изобретяването на сутиена, добавя тя.



Малката черна рокля

Черните и семпли рокли съществуват от XIX век, когато черната багра става по-евтина, само че тази, която познаваме през днешния ден – с дължина до коляното, стартира да се постанова като тренд по време на Първата международна война. След нея точно се свързва най-силно с появяването й, само че по това време има и други фешън къщи, които оферират подобен вид рокли. Според Валери Стийл Шанел съумява да я наложи като жанр, само че не на нея изискуем появяването на дребната черна рокля. Самата дизайнерка е казвала също, че новото, което тя е направила, е да вземе неща от мъжкия дрешник и да ги приспособява в дамския. „ Шанел просто постанова концепцията за безукорен изискан с помощта на дребната черна рокля “, счита Стийл.



Тренчкотът

Още преди Първата международна война са се произвеждали шлифери, само че сигурно компанията, която се свързва с налагането им е Burberry, макар че сигурно не са единствените, които са ги произвеждали. Още повече че са били част от униформата на английската войска. Не по-малка роля за налагането на тренчкота в дамския дрешник обаче има, който постоянно го включва в сбирките си дружно със смокинга, който също заема от мъжкия жанр, с цел да го наложи и при дамите.



Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР