Бяхме сигурно едни от първите свидетели на началото на войната

...
Бяхме сигурно едни от първите свидетели на началото на войната
Коментари Харесай

Старши помощник-капитанът на „Рожен“: Снаряд се взриви на около 200 м от нас

Бяхме несъмнено едни от първите очевидци на началото на войната в Израел. Тома разяснява пред „ Денят стартира “ Стойчо Ангелов – старши помощник-капитан на кораба „ Рожен “, който тази нощ се прибра в България с още трима моряци.

„ В 6:30 на 7 октомври бях на мостика на вахта и незабавно видях офанзивата – десетки ракети в една и съща посока започнаха да летят към Газа. След половин час офанзивата се трансферира към Ашкелон и към 8-9 часа видяхме първите гърмежи в Ашдод, бяхме на към 3 благи (6 километра) разстояние. В 10:30 часа сутринта стана гърмеж на към 200 м от нас “.

Корабът „ Рожен “ е бил закотвен – никой не е очаквал, че нещо такова ще стартира, бяха празници, сподели още Ангелов. В началото не е имало кой знае каква връзка с офиса в Български морски флот, нямало е указания и не е била препоръчана евакуация на българите. Същата заран на пристанището са пристигнали израелски управляващи, които са уверили моряците, че Ашдод е едно от най-защитените места в страната. Екипажът обаче се е тормозил след снаряда, попаднал покрай кораба. Ангелов описа и за опитите за прибиране назад вкъщи.

 

„ Първите терзания бяха, че при самото политане има риск от офанзива към нашия аероплан, само че след това се оказа, че 15 минути откакто излетяхме, получи повреда и се върнахме в Тел Авив. Слава богу, стигнахме наред до София “.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР