Бяхме изненадани да научим, че въпросът, който задаваме в заглавието,

...
Бяхме изненадани да научим, че въпросът, който задаваме в заглавието,
Коментари Харесай

Защо животните имат петна?

Бяхме сюрпризирани да научим, че въпросът, който задаваме в заглавието, в действителност към момента няма отговор. Произходът на окраската, с която са покрити някои животни, продължава да бъде мистерия за науката, само че съветски учени се доближават все по-близо до разкриването й.

Характерни промени в телата на доста организми могат да бъдат разказани чрез математически формули. Така да вземем за пример червата на всички гръбначни попадат под една и съща математическа дефиниция, същото важи и за възникването на петната и линиите върху някои биологични представители. С тази разлика обаче, че формулата там към момента не е ясна.

Към сегашния миг науката е разкрила гени, свързани с окраската на животните, само че към момента продължава да не бъде явен механизмът на тяхната поява.

Андрей Зарайский е академик от Института по биоорганична химия към Руската академия на науките. Заедно със свои сътрудници от Московския държавен университет и Физичния институт на Руската академия на науките в съветската столица той изследва въпроса, обвързван с животинската багра. И дружно стигат до нова диря, която би могла да бъде пояснение за нейното пораждане.

В работата си учените употребяват формули, създадени от Алън Тюринг през 50-те години на XX век. Още тогава английският талант показва съмнение, че петната и линиите се пораждат от съществуването на две химически субстанции в зародишите, които се популяризират във всички ембриони и влияят между тях.

От проучванията на Тюринг излиза наяве, че разликата в скоростта на придвижване на веществата в организма водят до характерните петна, линии и точки. Счита се, че сходно е обяснението и за растежа на структури в тялото на индивида, да вземем за пример палци на краката и ръцете.

Ръководейки се от тези калкулации, учените следят молекулите и през последните години допускат кои биха могли да бъдат тези, виновни за окраската върху животните. Проблемът в изследването идва от това, че до този миг се е предполагало, че тези молекули ще бъдат устроени по друг метод от останалите. В последна сметка се оказва обаче, че всички си наподобяват и отсам поражда въпросът по какъв начин се образува окраската.

Руските учени имат отговор. Според тях на скоростта на въпросните молекули въздейства взаимоотношението им с протеиновите структури, която е виновна за поддържането на клетките и миграцията им, до момента в който се развива зародиша. Те основават математически модел и наблюдават по какъв начин два протеина – WNT и DKK, които ръководят растежа на космените фоликули в ембриони на плъхове, взаимодействат между тях в междуклетъчна среда. Те откриват, че WNT се свързва мощно с нея, когато при DKK важи противоположното. Това води до съсредоточено систематизиране на WNT молекулите, които оформят „ гора “ измежду бъдещите космени фоликули върху тялото.

В момента учените търсят отговор на въпроса по какъв начин този развой се ръководи. Ако това се случи, те ще потвърдят, че този механизъм е виновен за появяването на животинската багра.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР