Бустерната доза ваксина срещу Covid ще се поставя три месеца

...
Бустерната доза ваксина срещу Covid ще се поставя три месеца
Коментари Харесай

Кунчев: Бустерната доза - 3 месеца след втората игла или два след еднодозова ваксина

Бустерната доза ваксина против Covid ще се слага три месеца след приключен имунизационен цикъл с втора доза и два месеца, след еднодозовата ваксина. Това разгласи държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. 

„ Изследванията демонстрират, че този период от 3 месеца обезпечава задоволително мощен имунен отговор, тъй че индивидът, направил бустерна доза, да получи оптималната отбрана в относително къс интервал. Конкретният мотив е тъкмо Омикрон поради доста ефикасното доста бързо и елементарно предаване “.

Поставянето на бустер по новите правила ще може да се направи още на следващия ден, добави доцент Кунчев. Експертите от осведомително обслужване към този момент са се заели с измененията в системата.

„ Имаме уверението на „ Информационно обслужване “, че това ще може да стане от на следващия ден. Те работят довечера по въпроса да трансформират осведомителната система, софтуера. Мисля, че ще съумеят, защото системата е основана по този начин, че относително бързо да могат да се вършат такива корекции “.

Засега трета доза ще има единствено за възрастните. Такава не се планува за децата от 5 до 11 години, разяснява още държавния здравен контрольор.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР