Бурята Идалия ще се засили до голям ураган, докато се насочва към Флорида

...
Тропическата буря Идалия се засили, докато преминаваше покрай западния край
Коментари Харесай

Тропическата буря Идалия се засили, докато преминаваше покрай западния край на Куба в понеделник, насочвайки се към крайбрежието на Персийския залив на Флорида с това, което синоптиците прогнозираха, че ще бъде "животозастрашаващо" повишаване на приливите и бурята.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис предупреди, че бурята – която вероятно ще достигне сушата като ураган в сряда – може да има големи въздействия по протежение на Мексиканския залив, като каза на пресконференция, че ще бъдат извършени евакуации и жителите трябва да се подготвят.

„Животозастрашаващи бури и опасни ветрове стават все по-вероятни за части от Флорида“, каза Националният център за ураганите (NHC) в актуална информация от 20:00 ч. (0000 GMT).

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с ДеСантис по-рано в понеделник и одобри декларация за извънредно положение за щата, като обеща, че ще получи пълната му подкрепа, каза говорител на Белия дом.

Бяха издадени часовници за бури и урагани за части от крайбрежието на Персийския залив на Флорида, тъй като нагрятите води на Мексиканския залив турбокомпресират бурята, NHC каза.

Той прогнозира най-високите бури на север от Тампа Бей, столичен регион с около 3,2 милиона жители, като каза, че „се очаква наводнение между осем и 12 фута над нивото на земята.“

Внезапни наводнения може да ударят други части на Флорида, включително района на щата, и Южна Джорджия до сряда, каза NHC.

Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ (FEMA) вече се подготвя за въздействието на бурята, включително чрез разполагане на част от своя персонал, според до Белия дом.

Кубинските власти обявиха тревога за ураган за провинциите Пинар дел Рио и Артемиса, както и за остров Исла де ла Хувентуд.

В Куба хиляди хора се евакуираха или избягаха преди бурята , съобщиха властите и държавните медии.

След като премине Куба, Идалия ще се премести над Персийския залив, който според учените преживява „морска гореща вълна“ – зареждайки ветровете на Идалия, докато препуска към Флорида.

Бурята „ще се движи над води с температура около 31C (88 градуса по Фаренхайт)“, каза NHC.

Топлината е един от факторите, които задвижват ураганите и „бързото засилване става все по-вероятно преди сушата... Идалия трябва да запази засилване до сушата" като голям ураган, предупреждава.

Големите урагани обикновено са от категория 3 и нагоре по скалата на Сафир-Симпсън от пет нива - бури, които според NHC могат да причинят "опустошителни" и "катастрофални" щети.

Хиляди напускат домовете си

Кубинските държавни медии съобщиха, че около 8 000 души са напуснали домовете си, за да потърсят подслон при семейството или приятелите си в Пинар дел Рио, същата провинция, затрупана миналия септември от урагана Иън, който уби най-малко двама души и остави милиони без електричество.

Идалия вече удари части от югоизточно Мексико с вятър и дъжд по-рано през деня в понеделник.

В щата Куинтана Роо, дом на Канкун и други крайбрежни туристически курорти, Идалия изля дъжд и сложи клапа в един от последните уикенди на лятната ваканция.

Очакват се обилни валежи в части от източен Юкатан в Мексико.

Учените предупредиха, че бурите стават все по-мощни със затоплянето на света поради изменението на климата.

През 2022 г. Флорида също беше ударена от урагана Иън, която уби почти 150 души и причини големи щети.

Той унищожи цели квартали, причинявайки щети на стойност над 100 милиарда долара - определено най-скъпото метеорологично бедствие в света за годината.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР